Palæstinensere ønsker international efterforskning af Arafats død

Oplysninger, der peger mod en forgiftning af den palæstinensiske­ leder, kræver en grundig ­ undersøgelse, siger palæstinensiske­ politikere.­ Sæbeopera, lyder det fra Israels side.

Det radioaktive stof polonium mistænkes i en schweizisk undersøgelse for at have været årsag til Yasser Arafats død i 2004. Arkivfoto: Magnus Johansson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Mistanken om, at den tidligere palæstinensiske selvstyreleder Yasser Arafat blev forgiftet op til sin død for ni år siden, kan nu få et politisk efterspil.

Et medlem af PLOs ledelse krævede i går en international undersøgelse som følge af nye oplysninger fremlagt af et schweizisk forskerhold. Endnu har der ikke været nogen officiel kommentar til oplysningerne, men en palæstinensisk komité for efterforskning af Arafats død vil i dag på en pressekonference officielt reagere på de nye oplysninger og »lægge hele sandheden frem for det palæstinensiske folk og hele verden«, som selvstyrepræsident Mahmoud Abbas’ talsmand formulerer det i en erklæring.

Balancegangen kompliceres for præsident Abbas af, at der i øjeblikket er fredsdrøftelser i gang med den israelske regering. Rapporten kan måske bruges til at lægge en form for pres på Israel, men samtidig kan modstandere af forhandlingerne bruge sagen til at forsøge at afspore den USA-ledede proces. Abbas må også tage i betragtning, at to sideløbende undersøgelser af Arafats lig, en fransk og en russisk, måske vil så tvivl om de schweiziske resultater.

Kravet om en international undersøgelse er ikke uden fortilfælde. Palæstinensere henviser til, at en juridisk undersøgelse støttet og sponsoreret af EU og USA fulgte drabet på den tidligere premierminister og forretningsmand Rafiq Hariri i Libanon.

Parallel til Libanon

Indtil videre er den oplagte forskel, at der i Libanon efter en kæmpemæssig bombeeksplosion i Beirut ikke var tvivl om, at der var tale om et drab. Vedrørende Arafats død erklærede de schweiziske forskere i går, at de blandt andet »i hans undertøj« havde registreret forekomster mindst 18 gange det normale af det i større mængder ekstremt giftige stof polonium, men at de ikke kan konkludere med sikkerhed, om det har ført til hans død. Forskerne understreger, at rapporten bygger på gisninger og sandsynligheder. Blandt andet fordi det lange tidsrum mellem hans død og undersøgelsen både kan have »forurenet« og udvisket spor af stoffet i hans lig.


Ligheden mellem de to sager er, at de begge har betydelige grader af politisk sprængstof i sig. I Libanon har Hizbollah-medlemmer været udpeget som skyldige, mens en del mener, at det syriske regime gik fri af politiske hensyn. En undersøgelse af Arafats død vil hurtigt bringe Israel i søgelyset. Da han blev syg i efteråret 2004 under den palæstinensiske intifada, var Arafat belejret og helt spærret inde af det israelske militær i præsidentpaladset i Ramallah. Den palæstinensiske politiker Mustafa Barghouti konstaterede i går på BBC, at nok havde Arafat mange fjender, men kun en »stat med atomkapacitet« som Israel var i stand til at håndtere det radioaktive polonium.

Israel forventes ikke at ville samarbejde

En grundig undersøgelse af omstændighederne omkring Arafats død vil kræve udstrakt samarbejdsvilje fra de israelske myndigheder.

Det er der ikke noget, der tyder på vil komme på tale. Israel har ved tidligere internationale undersøgelser og retssager afvist at bidrage, og foreløbige israelske kommentarer har underkendt hele grundlaget for de schweiziske forskeres undersøgelse som en »sæbeopera« og bestilt arbejde. Den israelske udenrigsminister fra dengang, Silvan Shalom, har til israelsk radio sagt, at Israel »ikke har noget som helst« at gøre med Arafats død, forgiftning eller ej, og hvis man virkelig ønskede det, ville det have »været så let som noget« bare at forhindre den syge palæstinensiske præsident i at tage til Paris for at modtage behandling.