Palæstinensere dropper samarbejde med Israel midt i strid

Mahmoud Abbas' vrede over metaldetektorer ved moské får ham til at indstille sikkerhedssamarbejde med Israel.

Mahmoud Abbas' vrede over metaldetektorer ved moské får ham til at indstille sikkerhedssamarbejde med Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABBAS MOMANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, bekræfter søndag eftermiddag, at han indstiller sikkerhedssamarbejdet med Israel.

Det sker, efter at israelske myndigheder har stillet metaldetektorer op nær moskéen al-Aqsa på Tempelbjerget i Jerusalem.

Abbas har gennem sine 12 år ved magten - i modsætning til den palæstinensiske organisation Hamas - været modstander af vold.

Han har sammen med israelske styrker koordineret indsatsen mod den fælles fjende, Hamas.

Og der har frem til søndag været tvivl om, hvorvidt Abbas også ville sætte den indsats på pause.

Men så længe der er metaldetektorer, kan israelerne godt glemme alt om palæstinensisk samarbejde, er meldingen nu.

Det palæstinensiske nyhedsbureau Wafa citerer søndag selvstyrepræsidenten for at udtale, at »da vi traf disse beslutninger, indtog vi et bestemt og resolut standpunkt - særligt med henblik på sikkerhedskoordineringen«.

Beslutningen ventes at øge spændingerne mellem de to grupper yderligere.

Blodige uroligheder udløst af de nye sikkerhedstiltag har siden fredag kostet mindst syv mennesker livet, både palæstinensere og israelere, og næsten 400 palæstinensere er blevet såret.

USA, FN, EU og Den Arabiske Liga er blandt de internationale kræfter, der advarer mod at optrappe konflikten yderligere.

»Den israelske regering leger med ilden og risikerer at udløse en kæmpe krise med den arabiske og muslimske verden,« sagde lederen af Den Arabiske Liga, Ahmed Abul Gheit, ifølge en talsmand tidligere søndag.

Urolighederne har samtidig fået Frankrig, Egypten og Sverige til at bede om et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd.

Kina, der har formandskabet i Sikkerhedsrådet i juli, bekræfter ifølge nyhedsbureauet dpa, at mødet finder sted mandag i New York.

/ritzau/AP