Palæstina truer Israel med at gå til FN

Israels annoncering af 1.800 nye bosættelser i de palæstinensiske områder får nu palæstinenserne til at true med at gå til FNs Sikkerhedsråd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Palæstinenserne truer Israel med at gå til FNs Sikkerhedsråd, efter Israel søndag annoncerede, at man vil udbyde mere end 1.800 bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem.

Det er ikke faldet i god jord hos Den Palæstinensiske Befrielsesfront, PLO, som længe har set Israels bosættelser som en hindring for at løse den langvarige konflikt mellem Israel og Palæstina.

»PLO overvejer en mekanisme, så vi kan gå til Sikkerhedsrådet og FN og gå imod disse nye israelske beslutninger, især når der er internationale resolutioner, som anser bosættelser for at være ulovlige,« siger det ledende medlem af PLO Wassel Abu Youssef til AFP.

Den israelske organisation Peace Now, som overvåger bosættelserne, siger til samme nyhedsbureau, at Israels ministerium for boliger og byggeri har udbudt 1.031 parceller på Vestbredden og 828 i Østjerusalem, og at de tilbudsgivere, som vinder budrunden om parcellerne, kan begynde at bygge inden for kort tid.

»Inden for få måneder vil de udpege de vindende bud, og de entreprenører, som vinder, vil kunne begynde at bygge inden for nogle uger efter,« siger Hagit Ofran fra organisationen Peace Now.

Meldingen om de nye bosættelser kommer forud for et besøg af den amerikanske udenrigsminister John Kerry. Efter knap tre års dødvande i fredsforhandlingerne mellem Israel og Palæstina, overtalte Kerry i juli de to parter til at genoptage forhandlingerne.

Søndag forsøgte han at lægge en dæmper på frygten for, at fredsforhandlingerne vakler.

»Jeg fortsætter med at være håbefuld, og vi vil gøre alt i USA for at flytte processen fremad på en afbalanceret måde, som reflekterer kompleksiteten af disse spørgsmål,« siger John Kerry.

»Der er ingen tvivl om ... at bosættelserne har forstyrret folks opfattelse af, hvorvidt folk er seriøse og bevæger sig i den rigtige retning,« siger han.

John Kerry landede søndag i den egyptiske hovedstad Cairo, som er det første stop på en 11-dages tur i regionen, som også tager ham til Israel og de palæstinensiske selvstyreområder.