Palæstina optaget i krigsforbryderdomstol

Onsdag har Palæstina tilsluttet sig Den Internationale Straffedomstol. Dermed kan palæstinenserne bruge domstolen til at retsforfølge forbrydelser begået af Israel.

Det palæstinensiske selvstyre har onsdag tilsluttet sig Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Underskrivelsesceremonien i Haag er blevet overværet af diplomater og embedsmænd fra flere end hundrede lande - dog med undtagelse af Israel, som ikke er optaget i krigsforbryderdomstolen.

Med palæstinenserne som medlemmer vil ICC have beføjelser over alle fremtidige forbrydelser begået på palæstinensisk territorium eller af palæstinensiske borgere. Domstolen kan således bruges af palæstinenserne til at retsforfølge israelere for forbrydelser begået på Vestbredden eller i Gaza.

Palæstinas optagelse kommer, efter at FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, i januar sagde, at palæstinenserne ville kunne tilslutte sig krigsdomstolen 1. april. Ønsket om optagelse er blevet fremsat af Palæstinas selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas - sammen med ansøgninger om at tilslutte sig en række andre internationale traktater.

De palæstinensiske myndigheder har tidligere udtrykt håb om, at medlemskabet kan bane vejen for, at de kan anlægge sag mod israelere, der har dræbt palæstinensere i palæstinensiske områder, som er besat af Israel.

Det har blandt andet fået Israel til at indefryse den skat, som Israel opkræver på vegne af selvstyret.