Pakistans præsident undslipper attentat

Mens Pakistans militær fortsat belejrer den radikale Røde Moské i Islamabad, begynder landets talstærke islamister at slå tilbage. Præsident Musharraf slap i går heldigt fra et attentat.

Pakistansk militær patruljere stadig omkring Den Røde Moské i hovedstaden Islamabad. Foto: Farooq Naeem/AFP Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Pakistans præsident, general Pervez Musharraf, der kom til magten ved et kup i 1999, slap i går med livet i behold, da der blev skudt med professionelt antiluftskyts mod hans fly, som var ved at lette fra en militær flyveplads i byen Rawalpindi.

Attentatet mod Musharraf er efter al sandsynlig nært knyttet til de blodige begivenheder omkring Den Røde Moské i hovedstaden Islamabad, hvor flere hundrede islamister fortsat sidder forskanset.

Regeringskilder afviste i første omgang, at der skulle have fundet et attentat sted, men siden sagde bekræftede anonyme sikkerhedskilder over for nyhedsbureauerne, at der var blevet skudt mod præsidentens fly.

Ved Den Røde Moské, der er omringet af tusindvis af soldater, kom det i går igen til skudvekslinger. I alt er op imod 30 mennesker døde, siden den storstilede aktion tog sin begyndelse i tirsdags. Ifølge presseforlydender skød de militante islamister inde i moskéen i går også efter forældre, der forsøgte at få deres børn ud af moskéen, der huser koranskoler for både drenge og piger og mænd og kvinder.

Islamisterne inde i moskéen har krævet frit lejde, men det afviser regeringen, der tilsyneladende har indledt et større og længe planlagt opgør med landets talstærke islamister.

Pakistans regering er under hårdt pres fra USA og andre lande, som er vrede over, at de islamistiske miljøer i Pakistan i vid udstrækning støtter de taleban-militser, der er i krig med NATO-soldater i nabolandet Afghanistan.

Disse taleban-militser får støtte fra pakistanske talebanere på den anden siden af den svært kontrolérbare grænse mellem de to lande. Derfor har NATO ved flere lejligheder jagtet taleban-krigere ind over grænsen, ligesom man har bombet mål inde i Pakistan. Det sidste tænder naturligvis

Imamen Shah Abdul Aziz er et islamistisk medlem af Pakistans parlament, som har fået til opgave at forestå forhandlinger mellem militæret og folkene inde i Den Røde Moské.

Vrede over NATO-drab
Shah Abdul Aziz har selv kæmpet som »mujahedin« i Afghanistan, og han er i dag kendt som de hellige krigeres stemme. Han er overbevist om, at regeringens rydning af Lal Masjid-moskéen får alvorlige konsekvenser.

»Jeg gør, hvad jeg kan for at forhindre sammenstød mellem de hellige krigere og vores elskede pakistanske hær. Jeg taler med Abdul Rashid Ghazi (den ledende imam inde i moskéen. red.) hver time. Jeg siger til ham og til regeringen, at begge sider må udvise tilbageholdenhed. Ellers er vi på vej ud i en voldsom storm,« siger Shah Abdul Aziz til Asia Times Online.

Shah Abdul Aziz siger samtidig, at det kun er et spørgsmål om tid, før der udbryder voldsom uro ude i stammeområderne i Waziristan, Baluchistan og North-West Frontier Province, hvor han selv er valgt.

Ifølge Shah Abdul Aziz har der allerede været sammenstød mellem disse taleban-sympatisører og sikkerhedsstyrkerne. Men de statsdirigerede pakistanske medier undertrykker tilsyneladende disse nyheder. Shah Abdul Aziz fordømmer videre i interviewet præsident Pervez Musharraf for »end ikke at kritisere« NATO, når alliancen bombninger går ud over civile inde i Pakistan, sådan som det er sket flere gange i de seneste måned.