Pakistans politi har fundet bombemandens hoved

Pakistanske aviser bragte i går det blodige billede af manden, der natten til fredag sprængte sig selv og mindst 139 andre i luften under Benazir Bhuttos hjemkomstparade.

KARACHI: Pakistansk politi offentliggjorde i går et billede af selvmordsbombemanden, der dræbte mindst 139 mennesker. Imens overvejede oppositionslederen Benazir Bhutto sit næste træk efter den blodige start på sit comeback.

Den militante trussel, der med så katastrofale virkninger kom til udtryk i Karachi natten til fredag, skabte frygt for omstændighederne omkring valget i begyndelsen af januar, som skal markere en overgang fra et militært ledet til et civilt ledet demokrati.

Premierminister Shaukat Aziz sagde, at valget ikke ville blive berørt, mens regeringsmedlemmer har antydet, at valgkampagnerne måske bør begrænses af hensyn til sikkerheden. Aviserne bragte billeder af bombemandens hoved, der var anbragt på et hvidt lagen. De døde øjne stirrede tomt ud fra et buttet ubarberet ansigt.

»Den mistænktes alder er mellem 20 og 25, og han ser ud til at være fra Karachi,« sagde en sikkerhedsekspert.

Politiet oplyste, at mindst 139 blev dræbt ved fredagens angreb og 325 såret.
I går dræbte en bilbombe fire mennesker i provinsen Baluchistan i landets sydvestlige del. Selvmordsbombninger er mangedoblet, siden hæren i juli stormede Den Røde Moské i hovedstaden Islamabad for at knuse en væbnet opstand.

USA og dets allierede ønsker at se et valg i Pakistan i håb om, at en moderat, pro-vestlig regering bliver resultatet og kan bekæmpe al-Qaeda og Taleban samt hjælpe de vestlige styrker med at gøre Afghanistan stabilt.
Washington menes i det stille at have opmuntret til en alliance mellem Bhutto og sin forbundsfælle, præsident Pervez Musharraf, hærchefen der i 1999 kom til magten ved et kup.

Vrede Bhutto-tilhængere afbrændte i går bildæk, kastede sten mod biler og tvang i nogle af Karachis kvarterer butikker til at lukke, men der forelå intet om dræbte, sagde politiet.

De hundredtusinder af tilhængere, der hilste Bhutto velkommen hjem, ti år efter hun sidste gang havde magten og otte år efter hun rejste i eksil, var et vidnesbyrd om, at hun stadig udøver større tiltrækning end nogen anden pakistansk politiker.
Undersøgelsesfolkene koncentrerer deres arbejde om, hvem der sendte selvmordsbombemanden. Regeringspolitikere har sagt, at gerningsmændene var islamistiske militante, men de er ikke klar over, hvilken bevægelse der er tale om.
Pakistansk Taleban, der samarbejder med al-Qaeda, truede i denne måned med at dræbe Bhutto, som har sagt, hun vil samarbejde med Musharraf om bekæmpelse af militante elementer.

Men Bhutto sagde på et pressemøde fredag, at hun havde mere at frygte fra uidentificerede medlemmer af magtstrukturen, som hun kaldte »de militante kræfters« forbundsfæller. Hun sagde, hun havde videregivet navnene til Musharraf, og at hun ikke dadlede regeringen.

Der er forlydender om, at Musharraf efter valget vil dele magten med Bhutto. Men i det regerende Pakistanske Muslimske Forbund, en samling politikere Musharraf samlede under sin fane, er der modstand mod enhver form for partnerskab.