Pakistan vil deportere 2,5 millioner afghanske flygtninge

Pakistan vil ikke længere være nærområde for flygtninge fra Afghanistan. Inden årets udgang skal 2,5 millioner afghanere være ude af nabolandet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den største massedeportation i nyere tid. Sådan beskriver menneskerettighedsorganisationen Amnesty International de pakistanske myndigheders beslutning om at sende flygtningene fra nabolandet Afghanistan – i alt 2,5 mio. – tilbage.

Deportationen kommer som en reaktion på en række terrorangreb i Pakistan, hvor myndighederne nu siger, at de afghanske flygtninge udgør en sikkerhedsrisiko.

De 2,5 mio. flygtninge skal være ude af Pakistan senest ved årets udgang, og mange har allerede taget turen over den barske bjergkæde, der danner grænse mellem Pakistan og Afghanistan. I øjeblikket returnerer omkring 5.000 afghanske flygtninge om dagen, oplyser FN, og alene i august krydsede mindst 60.000 grænsen.

Mange af flygtningene kom til Pakistan tilbage i 1980erne under Sovjetunionens besættelse af Afghanistan. Mange er født i Pakistan og har aldrig været i Afghanistan.

Efter Taleban-regimets fald i 2001 og den militære og økonomiske bistand fra USA og NATO valgte 3,8 mio. afghanere i årene frem til 2012 at vende hjem. Men antallet af tilbagevendte er siden reduceret i takt med den forværrede situation i Afghanistan.

Samlet har Pakistan dog i 22 af de seneste 36 år været det land i verden, der har huset flest flygtninge, og nu er det altså slut med pakistanernes gæstfrihed. Det er ikke kun en dårlig nyhed for det fattige og borgerkrigshærgede Afghanistan, der i forvejen slet ikke kan håndtere landets egne internt fordrevne. Dem er der i de seneste år – og ikke mindst efter tilbagetrækningen af NATOs kamptropper – kommet flere af. I dag lever mindst 1,1 mio. afghanere som internt fordrevne.

Samtidig truer en humanitær krise i den kommende vinter, advarede FNs humanitære chef i Afghanistan, Stephen O’Brien, for nylig. 2,7 millioner afghanere, heraf en million børn under fem, er allerede i dag mærket af alarmerende fejlernæring, fastslår Stephen O’Brien, der beder det internationale samfund om et ekstraordinært bidrag.

Dermed også antydet, hvorfor Pakistans deportering af de 2,5 millioner afghanere også er en dårlig nyhed for Europa: Mange af dem kan nemlig vælge at tage turen videre mod EU. I givet fald følger de i slipstrømmen af andre afghanere, der i de seneste par år har søgt mod Europa.