Pakistan tilbageholder bin Ladens koner og børn

Terrorlederens skjulested var mere en landejendom end en luksusvilla, viser optagelser.

Pakistansk militær forsegler det hus, hvor Osama bin Laden for en uge siden blev dræbt. Foto: Rahat Dar, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pakistan tilbageholder fortsat den dræbte terrorleder, Osama bin Ladens tre koner og otte af hans børn.

De blev bragt til afhøring mandag, efter at en amerikansk gruppe af kommandosoldater kort forinden havde skudt og dræbt verdens mest eftersøgte terrorist i hans skjulested i byen Abbottabad i det nordvestlige Pakistan.

Den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, har ifølge nyhedsbureauet Associated Press (AP) ikke fået adgang til at afhøre familiemedlemmerne.

Ikke en luksusvilla

Den tre etager store villa, som i måske op mod syv år har været al-Qaeda-lederens skjulested, viser sig ikke at være i luksusklassen, sådan som de første amerikanske rapporter antydede efter Osama bin Ladens død. Mobiloptagelser, som en pakistansk soldat tog i tirsdags, viser, at bin Laden-familien levede i landlig enkelhed med køer, kaniner og høns bag de høje mure, som omkranser bygningen. Her blev der dyrket grøntsager - heriblandt kartofler og kål - i skyggen af murene og de høje popler.

En nabo fortæller til det franske nyhedsbureau AFP, at bin Laden-familien havde to køer, hunde og over hundrede høns, som larmede godt i nabolaget.

Villaen uden balkoner er opført i 2005. Den var spartansk indrettet med enkle træmøbler, skummadrasser på gulvet og et gammelt fjernsyn. Den saudiskfødte Osama bin Laden boede på de to øverste etager sammen med sin familie, og hans soveværelse var ligeledes simpelt indrettet.

Hæren har tømt huset

Den pakistanske hær har siden angrebet tømt huset. Naboerne mener, at soldaterne deler dyrene mellem sig.

Mindst fem blev dræbt under kommandoangrebet, og Osama bin Ladens lig blev - sammen med computerudstyr - bragt med amerikanerne ud af Pakistan. bin Ladens lig blev stedt til hvile i havet dagen efter hans død, sådan som muslimsk skik foreskriver det.

De amerikanske myndigheder frigav lørdag aften fem videoklip, som blev fundet under aktionen i Pakistan. De viser al-Qaeda-lederen ved fjernsynet, hvor han ser sig selv omtalt i udsendelser, samt hvor man ser ham indstudere nogle af sine taler.