Pakistan klar til storm på moske

Pakistans militær var i aftes klar til et militært angreb på en moske i hovedstaden Islamabad, hvor op imod 2.000 radikale og svært bevæbnede islamister nægter at overgive sig.

En officer fra den pakistanske sikkerhedstjeneste registrerer kvindelige studenter fra Den Røde Moske, der overgav sig i går. Foto: Olivier Matthys Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Pakistans regering nærmer sig en voldsom militær konfrontation med radikale islamistiske kredse i landet.

Kamphelikoptere og pansrede militære køretøjer lagde således en jernring omkring Lal Masjid-moskeen Den Røde Moske i hovedstaden Islamabad. Inde på moskeens område befinder der sig omkring 2.000 mennesker med store mængder automatvåben og sprængstoffer, og de radikale islamisters ledere har truet med selvmordsattentater, hvis regeringshæren går til angreb.

»Regeringen har besluttet, at de mennesker i koranskolen, som kaster skam over Pakistan og over islam, vil blive mødt med handling,« sagde viceindenrigsminister Zafar Warriach efter et møde i Pakistans nationale sikkerhedsråd.

Allerede tirsdag var der til voldsomme skyderier mellem islamisterne og sikkerhedsstyrker, og flere end 20 mennesker omkom.

Efter disse begivenheder lovede regeringen i går et beløb svarende til små 400 kr. til folk, som frivilligt forlod moskéen. Dette tilbud tog godt 700 mennesker imod inden en tidsfrist udløb i aftes. Selvom de pakistanske myndigheder fastholdt beslutningen om den hårde kurs over for islamisterne, forlængede man dog tidsfristen i håb om, at flere ville forlade det store område. Det var der forståelse for hos Pakistans allierede USA, som ellers har presset pakistanerne til at tage opgøret med de mest radikale grupperinger.

»Jeg forstår godt, at regeringen er meget forsigtig. Der er både kvinder og børn i moskeen, og derfor går man ikke ind med tunge våben,« sagde USAs viceudenrigsminister Richard Boucher i Rom.

Brødre bag vold
Den Røde Moske ledes af de radikale imamer, brødrene Maulana Abdul Aziz og Ghazi Abdul Rasheed, som har udfordret Pakistans regering med krav om indførelse af religiøst betinget lovgivning i landet.

Samtidig har brødrene igennem de seneste måneder sendt deres proselytter ud i Islamabad for at gennemføre aktioner som dem, man kender fra Taleban-bevægelsen i Afghanistan: Overgreb på kvinder der beskyldes for »utugt« og overgreb på forretningsdrivende som sælger film og musik, der siges at stride mod den muslimske tro.

De pakistanske myndigheder sagde i går, at der er rejst sigtelser for mord og andre alvorlige forbrydelser mod de to imamer. Præsident Musharraf sagde i fredags, at selvmordsterrorister med forbindelser til al-Qaeda befandt sig på moskeens område.

Den ekstremt spændte situation omkring moskéen i Islamabad førte i går til protester over hele Pakistan. I provinsen Waziristan, der grænser op til Afghanistan, blev ti mennesker dræbt, da en selvmordsterrorist angreb en militærkonvoj. Ifølge pakistanske iagttagere var angrebet uden tvivl en konsekvens af spændingerne i Islamabad.