Pakistan går imod terrorstempling af Kashmir-leder

Pakistan klager over, hvad der kalder Indiens »systematiske brud på menneskerettighederne« i Kashmir.

I Muzaffarabad, som er hovedstad i den pakistanske del af det pakistanske Kashmir, deltog flere hundrede mennesker tirsdag i protester mod USA's beslutning om at sætte oprørsleder på dets terrorliste. Scanpix/Sajjad Qayyum/arkiv Fold sammen
Læs mere

Pakistan kritiserer i hårde toner USA for at have sat lederen af den militante gruppe Hizb-UL-Mujahideen i Kashmir på dets liste over terrorister.

Lederen, Syed Salahuddin, er også kendt som Mohammad Yusuf Shah.

Han har truet med at sabotere enhver fredsaftale, som bliver indgået i Kashmir. I så fald vil han omdanne den omstridte region til »en gravplads for indiske soldater«.

USA's beslutning blev truffet i forbindelse med Indiens premierminister, Narendra Modis, besøg hos præsident Donald Trump i Washington.

»Det er uretfærdigt at stemple personer, der kæmper for Kashmirs ret til selvstyre, som terrorister,« hedder det i en udtalelse fra Pakistans udenrigsministerium.

Pakistan klager samtidig over, hvad det kalder Indiens »grove og systematiske brud på menneskerettighederne« i den indiske del af Kashmir.

»I de seneste år har verden været vidne til en intensivering af en brutal optrapning af de indiske besættelsesstyrkers undertrykkelse,« hedder det i erklæringen.

I Muzaffarabad, som er hovedstad i den pakistanske del af Kashmir, deltog flere hundrede mennesker tirsdag i protester mod USA's beslutning.

De brændte indiske flag på jorden.

»Syed Salahuddin er ikke terrorist, men en frihedskæmper,« hed det på et af demonstranternes store bannere.

Siden 1989 har der været et oprør mod myndighederne i den indisk-kontrollerede del af Kashmir.

Flere oprørsgrupper bekæmper Indien. Hizb-UL-Mujahideen er en af de betydeligste. Nogle ønsker, at regionen sammensmeltes med Pakistan, andre at området bliver uafhængigt.

Pakistan kontrollerer den nordvestlige del af Kashmir med tre millioner indbyggere. Indien kontrollerer den sydøstlige del, hvor der bor ni millioner mennesker.

Indien og Pakistan har udkæmpet tre krige siden uafhængigheden fra Storbritannien i 1947. To af dem har omhandlet Kashmir, som er delt mellem de to lande.

/ritzau/Reuters