Pædofili-sagen, som har lukket munden på Trump

En kvinde hævder, at en berygtet pædofil rigmand og Donald Trump voldtog hende som 13-årig. Fire gange over fire måneder. Er det sandt? Selv som usandhed er anklagerne eksplosive, og de har allerede gjort det umulige - lukket munden på Trump.

Et foto fra 2008 viser Jeffrey Epstein i politiets varetægt i Florida. Epstein var dengang anholdt, mistænkt for sex med mindreårige, men blev dømt for at facilitere prostitution. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uma Sanghvi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er muligvis løgn, men som poker-fans ved, så er løgnen selve spillet.

En kvinde hævder, at hun som 13-årig blev bundet til en seng i det palads, som en berygtet og pædofil milliardær ejer i New York. Og at hun der blev tævet og voldtaget igen og igen af milliardæren og en af hans venner, Donald Trump, og at Trump efter forbrydelsen truede hende til tavshed. Hvis hun nogensinde afslørede noget, ville »hun og hendes familie blive fysisk straffet, måske dræbt,« hedder det i det 13 sider lange sagsanlæg, som Berlingske har læst.

Men efter 20 år vælger hun alligevel at bryde sin tavshed, for som hendes advokat forklarer til nyhedssitet The Daily Beast: »Hun ønsker ikke, at manden, som voldtog hende, bliver præsident.« Samtidigt kræver hun 75.000 dollar i erstatning fra både Trump og fra den pædofile milliardær, Jeffrey Epstein.

Kvinden anlagde sagen i forrige uge, og de etablerede amerikanske medier har ignoreret den og overladt den til The Daily Beast, Huffington Post, Vice News, Radar og en række andre online-medier, og her har Trumps folk benægtet vold og voldtægt af pigen: »Anklagerne er ikke bare kategorisk forkerte, men også modbydelige og har kun til hensigt at tiltrække medieopmærksomhed,« skriver en talsmand i en sms til Radar.

Juridisk er det naturligvis vigtigt, om anklagerne er forkerte eller ej, men politisk er det mindre vigtigt, for sagen kommer på tværs af Trump på to måder. For det første fordi den føjer til tidligere anklager mod ham for kvindehad og vold mod kvinder, og der er rigeligt med mennesker, som er villige til at tro mere på selv de vildeste anklager end de mest sobre benægtelser.

Og for det andet - og vigtigere - sagsanlægget forhindrer ham i at bruge en ditto anklage mod ægteparret Clinton. Førnævnte milliardær, Jeffrey Epstein, har nemlig i sin tid doneret til Bill Clintons valgkamp og hans velgørende fond, og han har fløjet Clinton til foredrag på sin private ø i Caribien.

»Selvfølgelig vil Trump bruge det i valgkampen. Det er 100 procents sikkert,« som en republikansk top-strateg tidligere har sagt på amerikansk morgen-TV.

Efter sagsanlægget er det imidlertid næsten lige så 100 procents sikkert, at han ikke vil bruge det, for hans eget forhold til Epstein er tættere og mere betændt end Clintons og rummer bl.a. gamle Trump-udtalelser, hvor han gør sig morsom om, at hans »gode ven Jeffrey« bedst kan lide pigerne »på den unge side.«

Mysteriemanden

Men det vender vi tilbage til - for lad os begynde med begyndelsen.

Det er uvist, hvordan Jeffrey Epstein egentlig blev milliardær. Ja, det er noget med indviklede børsspekulationer og -konstruktioner, men det er også noget med gaver fra kvindelige beundrere og andre mystiske donationer, og i 1983 fyldte han 30 år og var allerede ubehageligt rig og fast inventar på festscenen i New York.

I 2002 skrev magasinet New York en beundrende feature om Epstein og hans fantastiske liv i jet-fart mellem »den største privatejede bolig på Manhattan,« et renæssance-palæ i Palm Beach og hans »private 28 hektar store ø i Caribien.« Magasinet beskrev hans portefølje af kendte og indflydelsesrige venner, forskere og kunstnere, som han sponsorerede, og som han sagde: »Nogle samler på kunst; jeg samler på mennesker.«

Overskriften hed »International Moneyman of Mystery,« og det sidste - »mysterierne« - er både sandt og usandt. For Epstein var et mysterium for den store brede offentlighed, men blandt insidere var han ikke. Hans venner talte bl.a. kendisser som Kevin Spacey, Woody Allen, Chris Tucker, Naomi Campbell, Prins Andrew, Bill Clinton og Donald Trump, og han fløj mange af dem på sit privatfly - som medierne senere benævnte »Lolita Expressen« - til Caribien og Florida.

I 2008 anholdt politiet i Palm Beach ham efter flere måneders efterforskning, og ifølge tiltalen havde han i New York, Palm Beach og i Caribien ansat en række »madams,« som udelukkende havde til formål at hyre 12- til 14-årige piger til daglig sex. Pigerne fik 200 dollars for sex - og kunne alt efter ydelserne tjene mere - og han misbrugte nogle af pigerne »flere hundrede gange,« som Guardian beskrev. Samtidigt videooptog han hemmeligt film af sine besøgende, som modtog de samme ydelser - så de ikke senere kunne vidne mod ham.

Umiddelbart lyder det som ouvreturen til livstidsfængsel, men USA har to retssystemer - ét for de fleste og ét for de rigeste - og Epstein stillede med en række af sine gode venner, bl.a. stjerneadvokaten Allan Dershowitz, og anklageren i Palm Beach endte med at kapitulere og indgå en aftale. Epstein erklærede sig skyldig i forsøg på at lokke mindreårige til sex, han tilbragte 13 måneder i et luksusfængsel, betalte erstatning til ofrene og blev registreret som seksualforbryder.

Hvad vidste han?

Jeffrey Epstein er for længst ude af fængsel og tilbage i sit rige - om end tilbagetrukne - liv, og nu er fokus i stedet på hans venner. Deltog de i misbruget? Og hvad vidste de om det?

Det er her, hvor Donald Trump bliver interessant, og hvor Epsteins bekendtskab med Trump og Clinton adskiller sig. I de seneste år har en række angivelige ofre for misbruget stævnet Epstein og nogle af vennerne, men Bill Clinton er ikke nævnt i søgsmålene, og en af kvinderne gør udtrykkeligt opmærksom på, at hun aldrig har haft sex med Clinton eller hørt om andre ofre, som havde det.

En kvinde har derimod nu stævnet Trump, og ikke blot udpensler hun i detaljer, hvordan Trump voldtog hende og tog hendes mødom, men hendes stævning er også vedhæftet en beediget erklæring fra en af de »madams,« som solgte piger til Epstein. Vidnet sværger på, at hun i fire tilfælde så Trump voldtage den dengang 13-årige pige.

Igen - det kan være løgn. Hos Huffington Post opregner den juridiske kommentator Lisa Bloom en hel række grunde til, at anklagerne kan være sande, men det kan hun i virkeligheden ikke vide. Ind til retten har talt, er der grund til at tage anklagerne med et gran salt.

Men det er derimod dokumenterbart, at Trump vidste, at hans ven Epstein havde en seksuel forkærlighed for meget unge piger. Daily Wire har gravet et Trump-citat fra 2002 frem, og her siger Trump, at »det altid er sjovt at være sammen med Epstein,« som »elsker smukke kvinder lige så meget, som jeg gør, og mange af dem er på den unge side.«

Et enigt kor af vidner har også forklaret, at Epstein meget ofte besøgte Trumps eksklusive klub i Palm Beach, Mar-a-Lago, og at Epstein altid havde purunge piger med sig. Daily Beast har talt med en pensioneret kriminalefterforsker, som har afhørt »hundredevis af vidner i sagerne mod Epstein.« Han forklarer, at flere medarbejdere hos Mar-a-Lago bemærkede, at Epsteins elskerinder var under den kriminelle lavalder og klagede over det, men Epstein forklarede, at pigerne var hans »niecer.« Trump mødtes ofte med Epstein og pigerne på Mar-a-Lago.

Under afhøringen blev Epstein spurgt om sit venskab med Trump - og om Trump nogen sinde havde været til stede under den seksuelle omgang med mindreårige piger, skriver Vice. Ordvekslingen forløb således:

Anklager: »Har De nogensinde været sammen med Donald Trump i selskab med kvinder under 18 år?«

Epstein: »Hvor gerne jeg end ville svare på det, så vil jeg i dag gøre bruge af min forfatningsret (til ikke at besvare spørgsmålet, red.).«

Han kunne med et enkelt »nej« have reddet sin ven, Trump, men valgte ikke at sige noget.

Hvad det alt sammen betyder? Det betyder, at en kvinde hævder sig voldtaget af Epstein og Trump ved fire lejligheder, da hun var 13 år, og at Trump benægter det - og dér står den anklage som en ubevist anklage.

Men det betyder formentlig også, at Trump ikke vil slynge ordet »Epstein« som en anklage mod Clinton, for ordet er ladet med en kraft, som kan få valgkampen til at handle om hans sex-fortid og i sidste ende slå ham politisk ihjel.

For løgn eller ej - somme tider er det selve spillet.