Pacifisten Abe vil i offensiven

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, vil have landets forfatning revideret og lade en ny version i træde kraft inden 2020. Han ønsker derved at gøre op med landets pacifistiske militære linje

Japans premierminister, Shinzo Abe. (Arkivfot) Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Slut med selvforsvaret. Japan har siden Anden Verdenskrig udelukkende har haft et militær forsvar, det er bestemt ved landets forfatning. Men nu vil premierminister Shinzo Abe have landets forfatning revideret inden 2020.

Det skriver det amerikanske medie, CNN.

Det er første gang, at Shinzo Abe har sat en klar tidsramme for at revidere forfatningen, som indeholder et sæt artikler, der forbyder Japan at oppebære væbnede styrker.

Det japanske militær er kendt som »the Self-Defense Forces« (selvforsvaret, red.) men Abe siger onsdag, at der er en modsigelse mellem den pacifistiske ordlyd i forfatningen og selve tilstedeværelsen af forsvaret.

»Jeg tror, ​​at vi skal fastlægge forsvarets status i forfatningen i vores generations levetid og ikke give plads til at kritisere, at forsvaret kunne være forfatningsstridigt,« sagde Shinzo Abe i anledningen 70-årsdagen for forfatningen ifølge CNN.

»Jeg vil gøre 2020 til året, hvor det genfødte Japan vil rejse sig.«

Japans nuværende forfatning trådte i kraft i 1947 efter landets nederlag til de allierede styrker. Artikel 9 i forfatningen lyder ifølge CNN: »Land-, sø- og luftstyrkerne og andre potentielle militære enheder vil aldrig blive opretholdt.«

Shinzo Abes kommentarer kommer på et tidspunkt, hvor Japans styrker er i stigende grad i fokus, da de deltager i øvelser med USA og andre allierede som reaktion på nordkoreanske trusler. Japan har ifølge CNN haft dele af flåden på patrulje i havene omkring Koreahalvøen som følge af Nordkoreas seneste militæraktivitet.