På vej på ferie? Her er de sikreste destinationer

Sidder du og skal bestille familiens næste ferie, men er blevet usikker på, hvor det er trygt at rejse til? Så læs med her - du vil sikkert blive overrasket.

Japan er blandt de lande, som eksperter definerer som et af de mest trygge at rejse i. Risikoen for terrorangreb er lille, og det er generelt sikkert at færdes i gaderne og i den offentlige transport. Her ses et billede fra Sanja Matsuri-festivalen i Tokyo 15. maj i år, hvor 1,5 millioner mennesker samledes. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOSHIFUMI KITAMURA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været flere eksempler på terrorangreb rettet mod populære feriedestinationer i løbet af de seneste år med angrebet på et passagerfly fra ferieparadiset Sharm el-Sheikh i Egypten, men også angrebene på den franske hovedstad Paris og den belgiske Bruxelles som klare eksempler.

Det kan skabe en vis usikkerhed, for har man lyst til at tage sin familie med til lande og byer, hvor der er en betydelig terrorrisiko?

De fleste vil nok svare nej - men hvor skal man så rejse hen på sommerferie?

Berlingske har rådført sig med forskellige eksperter på området og giver dig her en række bud.

Se de sikreste destinationer på kortet her:

Øer topper listen

Tager man udgangspunkt i myndighedernes rejsevejledninger, løber man relativt hurtigt tør for trygge destinationer på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det skyldes dog, at ministeriet kun har en liste med 48 destinationer, hvorimod eksempelvis de britiske myndigheder arbejder med en liste til 225 lande og territorier.

Berlingske har derfor taget udgangspunkt i de britiske vejledninger og sammenholdt med de danske, hvor det har givet mening, og samlet de stater, som er medlem af FN, og hvor terrortruslen er lav og kriminaliteten ligeså.

Det giver en liste med seks stater tællende Amerikansk Samoa, Dominica, Nordkorea, Pitcairn-øerne, San Marino og Japan, hvoraf der om sidstnævnte, for eksempel, står:

»Kriminaliteten er lav. Det er generelt sikkert at færdes om natten og at rejse med offentlig transport, men du bør opretholde samme niveau af agtpågivenhed, som du ville gøre hjemme og tage fornuftige forholdsregler.«

Er det ikke ligefrem de destinationer, som stod øverst på din og familiens ønskeliste? Måske I slet ikke havde overvejet dem, og i så fald er de måske en tanke hver. Hvis ikke, så fortvivl ej.

Lande »tæt på os«

For med til listen hører også en række andre lande, hvor terrortruslen ligeledes er lav, og kriminaliteten er relativt lav, dog med mindre stigninger i de seneste år. Blandt de lande ligger Tjekkiet, Liechtenstein, Malta, New Zealand, Sierra Leone, Sydkorea, Schweiz og Vietnam.

Og flere af de lande går igen som nogle af de mest sikre, hvis man anskuer dem ud fra en dansk risikoprofil, vurderer forsikringsselskabet Europæiske, der ud fra rejsevejledningerne og selskabets erfaringer med skadeanmeldelser har lavet en tilsvarende liste.

Den tæller: Ungarn, Island, Liechtenstein, Malta, Schweiz, Slovenien, Japan, New Zealand, Cayman Islands og Amerikansk Samoa.

Europæiske har prioriteret lande, som »er tæt på os« og små øer, der ikke er uroplaget, oplyser presseafdelingen.

De tryggeste destinationer

Én anden, der har lavet tilsvarende liste, er globetrotteren Henrik Jeppesen. De sidste seks år har han brugt på at besøge alle verdens 193 lande, og han giver her sine bud på de fem tryggeste rejsemål.

Selvom Færøerne ikke er et selvstændigt land, men en del af rigsfællesskabet med Danmark, mener Henrik Jeppesen, at det fortjener førstepladsen over sikreste feriedestinationer, fordi dets størrelse siger noget generelt om, hvor man kan føle sig sikker.

»Det er ikke terroristernes mål at bombe små øer. Derfor er Færøerne nok det sidste sted i verden, man skal frygte terror. På de fleste af verdens små øer kender folk hinanden, og man kan ikke slippe væk eller gemme sig, hvis man gør noget dumt. Generelt tror jeg, at jo mindre øen er, des lavere er risikoen for terror.«

Generelt mener Henrik Jeppesen, at der er »meget få steder i verden, hvor man ikke kan føle sig tryg.«

»New Zealand får andenpladsen, fordi det er meget isoleret. Landet har en god levestandard, og staten tager godt hånd om borgerne, så det bliver ikke nødvendigt for de svageste at begå kriminalitet.«

På Henrik Jeppesens liste over trygge rejsedestinationer findes Danmark på en tredjeplads, mens Japan napper fjerdepladsen med forklaring om, at »det er et høfligt folkefærd, hvor forretningsfolk kan ligge og sove på gaden i Tokyo, uden at deres tasker bliver stjålet.« Femtepladsen går til Island.

De utryggeste rejsemål

Ser man omvendt på de mindst sikre lande at rejse i udpeger Henrik Jeppesen Syrien som det værste land, når man fokuserer på terrorfrygt og almindelig frygt for kriminalitet og krig.

»Syrien er et vanvittigt sted på grund af krigen. Der er strenge visumregler, og selvom jeg havde visum, var det nærmest umuligt at komme ind. De troede ikke på, at jeg var turist, for hvilken turist ville dog rejse til krig, bomber og ødelæggelse?« spørger Henrik Jeppesen retorisk og fortsætter:

»De troede, at jeg skulle ind og slås for IS (Islamisk Stat, red.). Og jeg bebrejder dem ikke, for man kan ikke gætte, hvilke intentioner folk har ud fra ansigtet.«

Henrik Jeppesens resterende liste fordeler sig således:

2. Libyen
»Islamisk Stat hærger, og det er farligt, fordi der er mange konflikter. De libyske ambassader ville ikke hjælpe mig, selvom jeg prøvede at forklare, at jeg var turist. Ingen kan garantere for ens sikkerhed.«

3. Somalia
»Generelt afhænger sikkerheden af, hvor i landet man befinder sig. Man kan komme nogenlunde sikkert til Somalia, hvis man rejser gennem den nordlige del – Somaliland, men Mogadishu skal man holde sig langt fra, det er én af de farligste byer i hele verden.«

4. Afghanistan
»Der er meget konflikt konstant, fordi Taliban opererer. Man kan føle sig utryg, fordi der nærmest ingen turister er i landet. Hvis man har lokale kontakter, som man kan stole på, behøves man dog ikke at være bange.«

5. Sydsudan
»Min taxachauffør kom i fængsel, fordi han tog et billede af mig. Landets myndigheder undrer sig over, hvorfor man er der, da de ikke opfatter deres land som et sted, hvor man kan opleve det store. I mange lande – også Libyen – bliver man altså mødt med skeptisk for, hvorfor man vil besøge deres land.«