På vej mod et Frankrig uden opposition

Præsident Macrons parti står til over 70 pct. af mandaterne efter søndagens første runde af et parlamentsvalg, som over halvdelen af franskmændene pjækkede fra.

Præsidenten vil efter al sandsynlighed få carte blanche til at gennemføre sin politik Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontrasten var enorm. Mens stemningen omkring valgstederne i forbindelse med kampen om præsidentposten for en måneds tid siden over alt i Frankrig var nærmest elektrisk, foregik søndagens første runde af valget til nationalforsamlingen i træthed og resignation.

På Marseilles rådhus var tilstrømningen i de tidlige aftentimer, hvor såvel familiemiddag som siesta ellers burde været overstået, så beskeden, at de tilforordnede nærmest kæmpede om at få lov til at betjene vælgerne.

»Det er helt usædvanlig sløjt,« beklagede valgformanden sig overfor Berlingske og tilføjede;

»Men det er også tredje gang på halvanden måned, at folk skal stemme. De orker ikke mere, og jeg er bange for, at vi ikke når op over de 40 pct.«

På landsplan var deltagelsen noget større, men endte ikke desto mindre på rekordlave 48,5 pct. Og at dømme efter resultaterne var det først og fremmest de topmotiverede tilhængere af præsident Emmanuel Macrons blot et år gamle parti, La République en Marche (LREM), som tog sig sammen til at møde op.

Meningsmålinger havde ganske vist længe spået LREM et komfortabelt flertal i den nye nationalforsamling. Men da stemmerne var talt op, havde sejren - som avisen Libération formulerer det - antaget »næsten stalinistiske« dimensioner.

32,1 pct. af stemmerne lyder måske ikke så voldsomt. Men fordi valg i Frankrig afvikles som et udskilningsløb over to runder, vil præsidentens støtter ifølge prognoser sætte sig på mellem 400 og 440 af nationalforsamlingens i alt 577 pladser.

Les Républicains, der er splittet, efter at Macron har shanghajet flere af partiets ledere til sin regering, reddede med 22,6 pct. æren men heller ikke stort meget mere. De konservative vil, hvis prognosen om 95-132 mandater holder, kun få yderst begrænset indflydelse.

Endnu dårligere respræsenteret bliver de millioner af franskmænd, som ved præsidentvalget stemte på kandidater fra protestpartierne. Marine Le Pens Front National, der fik 13,6 pct. af stemmerne, må formentlig nøjes med en håndfuld mandater. Og selv om rødgrønne La France insoumise ventes at kunne veksle sine 10,9 pct. til mellem 13 og 23 mandater, bliver partiets rolle i parlamentet udelukkende symbolsk.

Ledere fra samtlige oppositionspartier opfordrede da også indtrængende til de mange sofavælgere til at rejse sig og møde frem ved valgets anden runde på søndag for at forhindre Frankrigs politiske institutioner i at forvandle sig til noget, der ligner et etpartisystem.

I Macron-lejren var der naturligvis tilfredshed. Præsidenten vil efter al sandsynlighed få carte blanche til at gennemføre sin politik, hvilket imidlertid kan blive risikabelt på længere sigt, påpeger Le Figaro.

»Dette hidtil usete flertal forpligter til succes,« skriver den konservative avis i en leder og tilføjer:

»Front National har vokset sig stor næret højre- og venstrefløjens skiftende fiaskoer. Hvis det efter at have fusioneret fløjene også mislykkes for Emmanuel Macron (at løse landets problemer), er det let at gætte, hvilke kræfter det vil udløse.«

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa og skriver i disse dage fra Marseille.