På lørdag vil Joe Biden sige noget, der nok gør Erdogan virkelig rasende

Joe Biden ventes officielt at anerkende Det armenske folkedrab lørdag, skriver flere amerikanske medier. Et kompliceret forhold vil blive endnu mere kompliceret.

USAs præsident og vicepræsident har i løbet af de første måneder ved magten ringet til alverdens statsledere og regeringschefer, men det forlyder, at de endnu ikke har talt med Tyrkiets præsident Erdogan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adem Altan/AFP/Ritzau Scanpix

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, er ikke ret vild med sin amerikanske kollega, Joe Biden.

På lørdag ventes forholdet at blive endnu dårligere, for her vil Joe Biden formelt anerkende det armenske folkedrab, skriver Wall Street Journal og flere andre amerikanske medier.

Allerede som præsidentkandidat varslede Joe Biden, at han mener, at Det Osmanniske Riges massakrer på armenere under Første Verdenskrig udgør et folkemord.

Joe Biden forventes at give meddelelsen lørdag, når armenere verden over holder den årlige mindedag for de dræbte.

Allerede i 2019 vedtog det amerikanske senat en resolution, der anerkender, at der var tale om et folkedrab.

Uafhængige undersøgelser har estimeret, at mellem en og halvanden millioner armenere døde under massakrer og tvangsdeportationer fra det østlige Tyrkiet.

Tyrkiet anerkender, at rigtig mange armenere bosat i Det Osmanniske Rige mistede livet i kampe mod de osmanniske styrker. Tyrkiet mener dog, at antallet af omkomne var langt lavere og afviser, at der skulle være tale om etnisk udrensning eller om systematisk massedrab.

Sverige, Frankrig og en række EU-lande anerkender det armenske folkedrab, men ikke Danmark. I 2017 ønskede et flertal i Folketinget ikke at blande sig i sagen – Folketinget »har tradition for ikke at udstede domme over historiske begivenheder«, lød det dengang.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, besøger mindestedet Tzitzernakaberd i den armenske hovedstad, Jerevan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix.

En Biden-video gik viralt

Joe Bidens beslutning vil utvivlsomt komplicere forholdet til Tyrkiet yderligere.

Før Joe Biden blev valgt som præsident, gjorde en video mange tyrkere vrede. Videoen viser et klip fra et interview til The New York Times, hvor Joe Biden siger, at han kender Erdogan aldeles godt.

»Han er en autokrat,« siger Biden og forklarer, at USA »skal gøre det meget klart, at vi støtter oppositionen«.

Det er især den tyrkiske regerings kurs over for kurderne, der bekymrer Joe Biden, som i interviewet også erklærer, at USA skal gå langt for at få Erdogan fra magten.

»Han må betale en pris,« siger Joe Biden og tilføjer, at USA bør række ud til »andre dele af det tyrkiske lederskab« og gøre dem stærkere, så de kan besejre Erdogan.

»Ikke gennem kup,« understreger Biden, men gennem valg.

Der er tale om nye tyder for Erdogan, som syntes at have haft et godt forhold til Donald Trump.

Angiveligt har Joe Biden endnu ikke talt med Erdogan.