På en uge er smittetallet stort set fordoblet i Stockholm: »Vi ved ikke, hvor det er på vej hen«

Antallet af smittede stiger i Stockholm – og det stiger hurtigt. Det er alvorligt, advarer regionens cheflæge nu. Også i Skåne vokser antallet af smittede og indlagte, og myndighederne har derfor vedtaget nye tiltag for at bremse smitten.

»Det bliver et hårdt efterår,« advarede den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, på et pressemøde tirsdag. Siden fredag er der konstateret flere end 5.000 nye smittetilfælde i landet, og i både Skåne og Stockholm er antallet af smittede således fordoblet på en uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix

I løbet af den seneste uge er der blevet konstateret 2.966 nye coronasmittede i region Stockholm. Det er næsten en fordobling i forhold til antallet fra ugen forinden, hvor 1.657 blev konstateret smittet.

Det skriver Dagens Nyheter.

»Det er en alvorlig situation,« forklarer regionens cheflæge, Elda Sparrelid, til Dagens Nyheter:

»Vi ved ikke, hvor det er på vej hen.«

Ifølge SVT blev der tirsdag registreret 1.678 nye smittede i region Stockholm mellem fredag og tirsdag. I alt er 32.516 personer i regionen således blevet testet positiv for virussen, siden pandemien begyndte.

Mens antallet af smittede på ny stiger, bliver flere også indlagt på hospitalerne. Tirsdag var 14 personer indlagt på intensiv i region Stockholm. Det er fem flere end i fredags. I alt er 119 patienter nu indlagt med covid-19 på sygehusene i regionen, hvilket er 34 flere end i fredags.

Også antallet af positive test stiger. I den forgangne uge har 8,4 procent af alle test således vist sig at være positive i regionen. Ugen forinden gjaldt det 5,4 procent af alle test.

»Det bliver et hårdt efterår,« lød det fra statsepidemiolog Anders Tegnell på et pressemøde tirsdag:

»Det har ikke givet udslag i dødsfald foreløbig, men vi begynder at nærme os et kritisk punkt.«

Nye restriktioner i Skåne

I alt er der registreret 5.191 nye smittede siden fredag, viser tal fra Folkhälsomyndigheten, den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen.

Også i Skåne er smitten fordoblet over den seneste uge, oplyser norske VG. Der bliver derfor fra i dag indført en række nye tiltag i den svenske region, som skal forsinke smittespredningen.

Beboere i Skåne opfordres således til at undgå offentlig transport samt butikker og indkøbscentre, hvor der kan være trængsel, ligesom de tilskyndes til at arbejde hjemmefra, så vidt dette er muligt. De anbefales i øvrigt at undgå fysisk kontakt med personer, de ikke bor sammen med.

Offentlige arrangementer i Skåne må nu ikke have flere end 50 deltagere. I det meste af resten af landet er det stadig tilladt at samles op til 300 deltagere ved et arrangement.

Eva Melander, som er overlæge i region Skåne og ekspert i smitsomme sygdomme, fortæller til VG, at coronasituationen for blot en uge siden var ganske rolig i regionen.

»I dag har vi 57 indlagte patienter, og syv af dem ligger på intensiv. Det er en virkelig urovækkende udvikling. Vi tester mange, men samtidig er kontaktopsporingen hårdt presset på grund af de mange smittetilfælde,« siger hun ifølge VG:

»Vi har en helt anden situation, end vi havde for bare et par uger siden. Det er alvorligt.«

Flere kommuner i Skåne har annonceret yderligere nedlukninger, efter den seneste opdatering om smittespredningen i regionen. Biblioteker, svømmehaller, museer og virksomheder er således beordret til at lukke, skriver Aftonbladet.