På en dramatisk onsdag i Moskva flød vreden over: 400 anholdt på nationaldag

En mands anholdelse førte onsdag til protester i Moskvas centrale gader. Dagen, der skulle have været en festdag, endte med dramatiske scener.

Flere hundrede mennesker blev anholdt på Ruslands nationaldag, onsdag 12. juni, under en demonstration afholdt på grund af fængslingen af en undersøgende russisk journalist. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER NEMENOV

Her er, hvad billeder fra Ruslands nationaldag onsdag skulle have vist:

Militærparader over den Røde Plads i Moskva. Fejringer af den historiske festival byen over. Flag, fyrværkeri og en tale af Putin. Avisforsiderne bød på sjældent gode nyheder: Den undersøgende journalist Ivan Golunov blev tirsdag løsladt efter falske anklager om narkotikahandel.

Men dette er, hvad der rent faktisk kommer til at stå tilbage efter en dramatisk onsdag i den russiske hovedstad:

Flere end 400 mennesker anholdt. Salatfade i lige rækker gennem byens centrale gader. Politibetjente og militærfolk, der trængte ind i folkemængder og anholdte journalister og politikere, ældre kvinder og mindreårige – én efter én.

En dag, der skulle have været en fejring af landet, blev i stedet en dag, hvor vreden flød over.

»Det er Rusland. Det er normalt«

Det startede fredeligt.

Onsdag morgen samlede først nogle hundrede mennesker, senere lidt over 1.000, sig centralt i Moskva i en demonstration. De protesterede mod anholdelsen af den russiske undersøgende journalist Ivan Golunov, mod indespærringen af politiske fanger, og mod løbende indgreb i pressefriheden.

Men det var også en demonstration i ren og skær trods: Myndighederne havde ikke godkendt onsdagens march, men havde til gengæld givet tilladelse til en demonstration fire dage senere. Og redaktørerne for det medie, Ivan Golunov arbejder for, havde anbefalet demonstranterne at vente med at gå på gaden.

Den ville demonstranterne ikke. De kaldte det et forsøg på at kølne stemningen – og de ville ikke kølnes.

I løbet af eftermiddagen forsøgte politiet at blokere, sprede og opløse demonstrationen, men hver gang gik folkemængden videre ad nye ruter.

Omkring klokken 14 havde en mindre gruppe forskanset sig foran Moskvas byråd – side om side med en festival, hvor mennesker genopførte historiske slag i Ruslands historie. Ved forsamlingen foran byrådet, Mosgorduma, sad flere mænd i en ophejst båd klædt ud som vikinger og så ud over de dramatiske begivenheder.

Store mængder politi gik på skift ind i folkemængden og hev demonstranter – tilsyneladende vilkårligt udvalgt, unge og gamle, mænd og kvinder – med ud i salatfade, mens folk råbte, at betjentene skulle skamme sig, kaldte dem fascister, og hånede dem:

»I kan ikke plante stoffer på os alle,« råbte de.

Artiklen fortsætter under billedet.

En kvinde kigger ud af et salatfad efter at være blevet anholdt af politiet under en demonstration til støtte for den undersøgende journalist Ivan Golunov. Både gamle og unge blev ført ind i politivogne under masseanholdelserne. REUTERS/Shamil Zhumatov Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAMIL ZHUMATOV.

Også Berlingskes udsendte var ved at blive anholdt, men undgik ved at vise akkreditering. Andre var mindre heldige. Adskillige journalister – hovedsageligt russiske – blev anholdt.

Da politiet trængte ind i folkemængden, konstaterede en yngre russisk demonstrant tørt:

»Here we go again.«

En af de anholdte, en yngre mand, grinede blot overbærende mens han blev slæbt med. For andre var oplevelsen mere voldsom. En mand blev omringet af politifolk, lagt ned, slæbt langs asfalten og siden løftet i arme og ben over i et salatfad.

En ældre mand så på lidt derfra med et russisk flag samt dagens forside af den uafhængige og kritiske avis Novaya Gazeta. Han var der for at udvise støtte til de politiske fanger, der ikke har været lige så heldige som Ivan Golunov. Adspurgt om de mange anholdelser, der udfoldede sig for øjnene af ham, svarede han:

»Det er Rusland. Det er normalt,« sagde han.

Blandt onsdagens anholdte var oppositionspolitikeren og aktivisten Aleksej Navalnyj. Efter sin anholdelse skrev han på Twitter, at støtten til Golunov havde gjort myndighederne bange:

»Det er vigtigt for dem at ødelægge den samlede solidaritet og derefter skræmme dem, der er tilbage,« skrev han.

En sejr for pressefriheden

Vreden på Moskvas gader er en udløber af en voldsomt kritiseret anholdelse af den russiske undersøgende journalist Ivan Golunov fra mediet Meduza.

Golunov arbejder som undersøgende journalist og har senest afsløret korruption blandt magtfulde byrådsmedlemmer i Moskva. Han blev anholdt 7. juni. Ifølge politiet fandt de ham med en rygsæk fuld af narkotika. For den 36-årige Ivan Golunov ventede en mulig dom på mellem ti og 20 år i fængsel for salg af stoffer.

Han afviste anklagerne og nægtede, at rygsækken med narkotika var hans. Også hans arbejdsgiver og kolleger var med det samme ude og kalde anklagerne falske. Russiske myndigheder er flere gange blevet beskyldt for at fabrikere anklager mod journalister og aktivister.

Ivan Golunovs fængsling mødte med det samme kritik fra medier og menneskerettighedsorganisationer. Senere samme dag demonstrerede en mindre gruppe foran den politistation, hvor han befandt sig. 20 mennesker blev anholdt og løsladt senere på dagen.

Meduzas chefredaktion, som har hovedkontor i Letland, udgav en pressemeddelelse, hvor de hævdede, at Golunov har modtaget flere trusler i de seneste måneder i forbindelse med historier, han har arbejdet på.

»Vi er overbevist om, at Ivan Golunov er uskyldig. Desuden har vi grund til at tro, at Golunov bliver retsforfulgt på grund af sin journalistiske aktivitet.«

I mandags udkom tre næsten identiske forsider på Ruslands største aviser. Vedomosti, RBC and Kommersant.

»Jeg/vi er Ivan Golunov,« stod der på forsiderne.

Og så skete det uventede. Allerede tirsdag blev anklagerne mod Golunov droppet igen.

De involverede betjente er blevet suspenderet.

Det er ikke hver dag, at russiske myndigheder tilsyneladende bukker under for offentligt pres, og Golunovs løsladelse er blevet udlagt som lidt af en sensation.

»Sammen gjorde vi det utrolige: Vi stoppede anklagerne mod en uskyldig person,« skrev Meduzas chefredaktion. »Det er kun begyndelsen, og der ligger meget arbejde forude for at sikre, at det ikke sker igen,« fortsatte de.

Dagen efter, på Ruslands nationaldag, svarede politiet med masseanholdelser af både journalister og civile til en demonstration mod anholdelsen af en journalist.