Overraskende tilbagetog gør Martin Schulz til tysk kanslerkandidat

Socialdemokraten Martin Schulz er udpeget som kanslerkandidat. SPD-formand Sigmar Gabriel mangler personlig motivation til at tage kampen op mod Merkel

Socialdemokraten Martin Schulz er udset som kanslerkandidat. SPD-formand Gabriel vil samtidig afgive formandsposten til Schulz. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Tirsdag eftermiddag blev det til fleres overraskelse klart, at den socialdemokratiske formand Sigmar Gabriel ikke længere ser sig selv som manden, der kan fravriste kanslerposten fra Angela Merkel og CDU.

I stedet bliver Martin Schulz nu socialdemokraternes kanslerkandidat. I november annoncerede Schulz sin hjemkomst til tysk politik efter en årrække som formand for europaparlamentet. Et afgørende spørgsmål bliver, om Schulz, hvis politiske karriere for hovedsageligt har udspillet sig i Bruxelles, forud for det afgørende valg til den  forbundsdag d. 24. september i år, kan overbevise de tyske vælgere om sine indenrigspolitiske kompetencer.

Uanset hvad er Schulz internt i SPD langt mere populær end Gabriel, der tirsdag meddelte, at han også ønsker at overlade posten som formand for SPD til Schulz, der er kendt som en stærkt pro-europæisk socialdemokrat, der blandt har stået for en hård linje over for Storbritannien i forhandlingerne om brexit.

Avisen Die Zeit skriver, at Gabriels beslutning kommer efter en intern meningsmåling i partiet, hvor et flertal ser Schulz som den mest favorable kandidat til kanslerembedet. Derfor peger Gabriel nu på Schulz som kanslerkandidat. »Det er min pligt som formand«, sagde han tirsdag til Die Zeit.

Ifølge tyske medier planlægger Gabriel, der i længere tid har kæmpet med svigtende popularitet internt i partiet, at bytte posten som økonomiminister ud med udenrigsministeriet. I et interview med magasinet Stern forklarer Gabriel, at han også mangler personlig motivation til at tage kampen op med Angela Merkel.

»For at kunne føre en succesfuld valgkamp er der to grundlæggende forudsætninger. På den ene side må partiet tro på kandidaten og samle sig bag ham, og på den anden side må kandidaten selv ville det af hele sit hjerte. Ingen af delene passer tilstrækkeligt godt på mig.«

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Berlin