Overraskende comeback: Berlusconi vil i Europa-Parlamentet

Den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi er blevet dømt for skattesvig og anklaget for at have betalt en mindreårig for sex. Som 82-årig har »en følelse af ansvar« nu motiveret den tidligere italienske premierminister til at stille op til forårets valg til Europa-Parlamentet.

»Et forenet og sejrrigt centrum-højre med dets idealer og værdier er fremtiden for Italien, Europa og verden,« sagde Berlusconi i en tale afholdt på Sardinien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefano Rellandini/Ritzau Scanpix

Han er blevet dømt for skattesvindel, nægtet adgang til politiske valg i Italien og har skabt furore med sine såkaldte »bunga bunga«-fester.

Alligevel vil Silvio Berlusconi nu tilbage på den politiske scene. Den 82-årige milliardær og tidligere italienske premierminister har annonceret, at han vil stille op til Europa-Parlamentet ved forårets valg. Det skriver The Guardian.

Det er hans fremskredne alder og »en følelse af ansvar«, der har motiveret ham til at træffe beslutningen, fortalte Silvio Berlusconi, da han talte på Sardinien ifølge Washington Post.

»Med min viden, min erfaring og min evne til at overbevise kan jeg spille en vigtig rolle og få europæiske borgere til at forstå, at vi risikerer at bevæge os væk fra vestlige værdier,« sagde Berlusconi ifølge EuroNews i talen.

Silvio Berlusconi har været premierminister i Italien i alt tre gange. Efter at han i 2013 blev dømt for skattesvig, fik han forbud mod at stille op ved valg og beklæde offentlige embeder i seks år. Dette blev imidlertid ophævet i maj sidste år på grund af »god opførsel«.

Selv om Berlusconi mistede sin plads i det italienske senat, har han fortsat ageret partileder for Forza Italia. Men de mange skandaler har formentligt smittet af på partiet, der siden da er dalet i meningsmålingerne og har måttet vige pladsen til fordel for det indvandringskritiske Ligaen, som nu sidder i regering med Femstjernebevægelsen.

Berlusconi har siden det seneste parlamentsvalg forsøgt at overtale Ligaen til at forlade Femstjernebevægelsen til fordel for Forza Italia. Ved valget til Europa-Parlamentet håber han da også, at en stærk alliance mellem partierne til højre for midten kan få en stemme.

»Et forenet og sejrrigt centrum-højre med dets idealer og værdier er fremtiden for Italien, Europa og verden,« lød det ifølge Washington Post fra Berlusconi i talen.

Silvio Berlusconi er blevet dømt for skattesvig og anklaget for at have betalt en mindreårig for sex i forbindelse med de såkaldte bunga bunga-fester, som den tidligere premierminister holdt. Han er også blevet anklaget for efterfølgende at have bestukket festernes gæster til ikke at vidne imod ham i retten.

Milliardæren har dog aldrig været i fængsel, idet hans fængselsstraf på fire år hurtigt blev ændret til et enkelt års samfundstjeneste. Den har Silvio Berlusconi aftjent med et deltidsjob på et plejehjem uden for Milano, skrev The Guardian i 2014.