Overnat under trange forhold i luksusklassen

Japans berømte og berygtede kapselhoteller, hvor kunderne ligger i lag i bittesmå rørformede værelser, findes nu også i en luksusvariant.

Japans ikoniske kapselhoteller er designet til at kunne rumme én liggende person og ikke meget mere end det Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO

Det minimalistiske har alle dage været en japansk specialitet. Fra bonsaitræet til anretningen af en sushiplatte bliver der tænkt over detaljerne og skåret fra, hvor der skæres kan.

Selv i sovende tilstand er der noget om snakken. Japans ikoniske kapselhoteller er designet til at kunne rumme én liggende person og ikke meget mere end det. Gæsten kan til nød sidde op i det rørformede »værelse«. Bagage må parkeres i skabe i fællesområdet, hvor bad og toiletter også er at finde. Kapslerne ligger side om side i et par lag kun adskilt af tynde vægge.

De er en japansk klassiker, der vidner om trange forhold i byerne, høje bolig- og hotelpriser og en arbejdskultur med lange dage på kontoret.

Fænomenet har et par årtier på bagen. Målgruppen var i begyndelsen udelukkende mandlige forretningsfolk. Enten dem, der ikke nåede det sidste tog hjem til forstaden, eller dem, der var udenbys på et stramt budget.

Siden har muligheden for billig overnatning kombineret med en kulturel oplevelse tiltrukket mange backpackere og andre turister.

Alligevel har kapselbranchen i en del år været i økonomiske vanskeligheder.

Forretningskonceptet er blevet underløbet af discount-hotelkæder og døgnåbne internetcafeer. Prisen for en overnatning på et kapselhotel svinger mellem 150 kr. og 400 kr. Sidstnævnte er ikke meget billigere end de billigste hoteller, og selv om de nok heller ikke får fem stjerner, må komforten forventes at være højere end i det mere kompakte format.

Kapsler med TV og mere plads

Løsningen for den kriseramte kapselbranche har været at gentænke genren.

I foråret åbnede et hotel kun for kvinder. Andre steder har man eksperimenteret med designet og er kommet frem til et mere futuristisk udtryk, hvor kapslerne mest ligner noget om bord på et rumskib.

Seneste skud på stammen er luksuskapslen. Prime Pod hedder hotellet, der slog dørene op første oktober.

Det er beliggende i et af hovedstadens dyreste shoppingområder og tilbyder en ganske anden standard end gennemsnittet. I stedet for plastik er kapslerne bygget af mørkt træ, og de er indrettet med mere plads og et fladskærms-TV på væggen.

Den triste og lidt desperate atmosfære, der kendetegner mange andre kapselhoteller, er ikke til at få øje på.

I bar- og loungeområdet kan gæsterne få skænket specialbrygget japansk øl og nyde udsigten over Tokyo. En overnatning koster omkring 500 kr. – cirka en tiendedel af prisen for et dobbeltværelse på Ritz-Carlton.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina.