Overlevendes historie var bevægende - og løgn

Hvis de overlevende fra World Trade Center havde en over-overlevende - så var det uden tvivl Tania Head.

Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Kun 19 personer kom levende ned fra tårnenes topetager, og hun var en af dem.

Hendes historie var mere dramatisk - mere bevægende - end andre historier, og hun var på én side så præget af begivenhederne, at hun ikke kunne tale om detaljerne, men hun var på den anden side også så håbefuld, at hun blev et symbol på menneskelig ukuelighed.

Men New York Times har nu afsløret hendes historie som pure opspind.

Hun kom ikke ud for alle de dramatiske tildragelser på sin vej ned fra det brændende helvede, hun mistede ikke sin forlovede derinde, hun blev ikke forbrændt ved terrorangrebet, hun var formentlig slet ikke i tårnene, og hendes navn er heller ikke Tania Head.

Det er et opsigtsvækkende fald fra tinderne for en kvinde, som i den amerikanske offentlighed er blevet synonym med begivenhederne 11. september 2001.

Hun har fortalt sin historie til tidligere borgmester Rudy Giuliani, tidligere guvernør George Pataki og nuværende borgmester Michael Bloomberg, hun har guidet hundredevis af mennesker rundt på Ground Zero, hun var formand for de overlevendes netværk, og hun var officiel docent for mindessammenslutningen og talte på skoler og universiteter.

På magasinet Times website forsøger reporteren Amanda Ripley at finde ud af, hvorfor Tania Head gjorde, hvad hun gjorde. Ripley interviewede selv i 2004 Tania Head, og hun skriver, at de andre overlevende var ekstremt beskyttende over for Tania Head, fordi denne angiveligt var så traumatiseret over begivenhederne.

Journalisten skulle forpligte sig til ikke at grave for dybt i spørgsmålene, blot lade Tania Head tale, og i ét tilfælde - og på grund af en misforståelse - bad de overlevende hende om at forlade et møde, fordi de troede, at hun havde stillet for nærgående et spørgsmål. »Det er aldrig nogensinde sket før i min journalistiske karriere,« skriver Ripley.

En af de andre overlevende, Peter Miller, havde tidligere bemærket unøjagtigheder i Tania Heads historie, men han havde ikke boret i unøjagtighederne, siger han til Time. »For hendes historie var så meget mere rædselsfuld end alle andres historier,« siger Peter Miller.

»Men i sidste ende - til syvende og sidst - er der altid sandheden, og den vil gudsketakoglov altid komme frem.«

Læs hele historien i Berlingske Tidende onsdag.