Overlevende passager: Vi var omgivet af lig

Overlevende passagerer og øjenvidner beskriver timerne efter togulykken i Spanien som en grufuld scene med et inferno af røg, gråd, sirener, helikoptere og mobiltelefoner, der ringede - mange forgæves.

77 meldes omkommet efter en voldsom togulykke i Spanien. Øjenvidner beskriver ulykkesstedet  som et inferno af røg, gråd, sirener, helikoptere og mobiltelefoner, der ringer forgæves. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 77 personer har mistet livet efter ulykken i Galicien i Spanien onsdag aften, hvor et højhastighedstog kørte af sporet nær pilgrimsbyen Santiago de Compostela.

En passager fra dødstoget, der overlevede ulykken, fortæller til den spanske avis El Pais, at der var lig overalt.

»Jeg ved, at toget tog kurven, det næste jeg husker er, at vi lå på gulvet omgivet af døde mennesker,« fortæller passageren til El Pais.

Billeder fra ulykken viser massevis af lig, der ligger rundt omkring toget overdækket af badehåndklæder og tæpper. Øjenvidner fortæller, at der konstant lød ringetoner fra mobiltelefoner fra folk, der lå under tæpperne. Pårørende, der forgæves forsøgte at få fat i deres nære, for at høre, om de var ok.

Ulykken skete med 218 passagerer og fire ansatte om bord, da toget var på vej ind mod Santiago de Compostela. Det forulykkede tog fra det statslige selskab Renfe skulle ankomme til byen på dagen før den årlige kristne pilgrimsfestival.

Flere spanske aviser skriver onsdag morgen, at ulykken sandsynligvis skyldes, at toget kørte for hurtigt. Ifølge avisen El Pais kørte toget ind i en kurve, hvor hastighedsbegrænsningen er 80 km/t, med 180 km/t. Alle vogne blev afsporet, og fire vogne væltede helt.

En anden passagerer Ricardo Montesco, der slap uskat, fortæller:

»Det hele skete så hurtigt. Det var som om toget i en kurve begyndte at hælde til siden, og så væltede togvognene ind over hinanden,« siger Ricardo Montesco.

»Mange blev mast i bunden af toget. Vi forsøgte at klemme os ud, og det gik op for os, at toget stod i brand«, siger Montesco.

Lokale øjenvidner fortæller, at de hørte en øredøvende eksplosionsagtig lyd, da højhastighedstoget blev afsporet. Dernæst var hele området fuldt af røg, larm og kaos.

Flere naboer styrtede straks ned til ulykkesstedet med deres egne tæpper, dyner og vand for at hjælpe. Nogle lokale oprettede desuden et improviseret felthospital, hvor de hjalp sårede, oplyser El Pais.

Amerikaneren Raul Fariza var i toget sammen med sin kone Myrta, og de var på vej for at deltage i den årlige pilgrimsfestival. Raul Fariza fortæller til El Pais, at han så folk rulle rundt på gulvet - heriblandt sin egen kone, og at der var blod overalt.

Han fortæller også, at han så redningsarbejdere redde en lille baby ud af toget.

Den spanske regering arbejder ud fra en teori om at afsporingen var en ulykke, selv om episoden vækker minder om islamisters bombeangreb i 2004 mod et tog i Madrid, hvor 191 mistede livet.