Overlæge: Ebola smitter måske nemmere, end vi har troet

Efter at både en nordmand og en spanier er blevet smittet med ebola, sætter en dansk overlæge spørgsmålstegn ved, om sygdommen smitter nemmere end først antaget.

Sundhedsarbejdere hjælper den nu afdøde spanske ebolapatient, den katolske præst Manuel Garcia Viejo, ind i en ambulance. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ebola smitter kun ved tæt kontakt med syge menneskers kropsvæsker og sekreter som blod, sved, opkast eller sæd. Sådan lyder Statens Serum Instituts beskrivelse af den livsfarlige virus, som har kostet op mod 3.500 mennesker livet i Vestafrika.

Men den beskrivelse kan ændre sig, vurderer Anders Fomsgaard, der er overlæge og professor i mikrobiologisk diagnostik ved Statens Serum Institut:

»Vi skal hele tiden være opmærksomme på, hvordan sygdommen smitter, og om den ændrer smittemønster - eller om der er noget, vi måske har overset. Man skal altid være lidt mere på dupperne, når vi har med så stort et udbrud at gøre med en forholdsvis ny virus, som kan ændre sig, uden at vi ved det.«

Senest er en norsk kvinde blevet smittet med ebola i Sierra Leone, hvor hun har arbejdet for Læger uden Grænser, mens en spansk sygeplejerske som den første er blevet smittet uden for Afrika. Hun blev testet positiv efter at have behandlet en nu afdød præst på et hospital i Madrid.

»Man kan bekymre sig om, hvordan det kan gå til på et hospital i Europa, for man burde have en forståelse for, hvordan man skal beskytte sig. Det kan skyldes brud på sikkerhedsforanstaltninger, men vi er selvfølgelig opmærksomme på, at sygdommen måske kan smitte på en anden måde. Det skal udredes, hvordan det kan være foregået, men der er ingen grund til panik på hospitalerne,« siger Anders Fomsgaard.

Han peger på, at de eksplosive opkastninger iblandet blod, som forekommer sent i sygdomsforløbet, kan være mere smitsomme end først antaget.

»Ved opkastninger kan der opstå små dråber, som ved nys, der bærer virus med sig, og hvis man inhalerer dem, kan det være, at det smitter. Jo længere henne i sygdommen man er, jo mere virus vil opkasten indeholde. Men nu skal vi have de to tilfælde klarlagt, og der er ingen grund til panik.«

Verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret ebola-udbruddet i Afrika for en »folkesundhedsmæssig krisesituation af international betydning«.

To danske sygehuse står klar til at modtage danske ebola-patienter. Det drejer sig om Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital i Skejby.