Overhuset kræver britisk garanti for, at EU-borgere kan blive efter Brexit

Premierminister Theresa May prøver af al magt at forhindre, at hun bliver pålagt særlige krav for udmeldselsforhandlingerne med EU. Det gælder også en afklaring på europæernes fremtidige status i Storbritannien.

En aktion til støtte for EU-immigranter i Storbritannien fandt mandag sted udenfor parlamentet i London. Indenfor i Overhuset er EU-borgeres fremtidige status et centralt punkt for at fraviste premierminister Theresa May noget af kontrollen med Brexit-forhandlingerne. Foto: EPA  Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilken status skal EU-borgere med en tilværelse i Storbritannien have efter Brexit? Det er det spørgsmål, som ingen rigtig ønskede at besvare inden EU-folkeafstemningen, og britiske EU-tilhængere tager nu den voksende usikkerhed blandt hundredtusinder af europæere i Storbritannien til hjælp i forsøget på at ramme regeringens Brexit-planer, hvor det gør allermest ondt.

Inden 23. juni sidste år var et EU-pas al den garanti, der var nødvendig for en tilværelse i Storbritannien, men det blev brat ændret.

»Først troede jeg ikke på det. Så tænkte jeg, at det var det. Så bliver jeg smidt ud. Men samtidig havde jeg også en anden tanke om, at de finder jo nok en løsning for os. At det kan ikke være rigtig, for vi er jo vant til at være de privilegerede,« siger Anna Stoltenberg, der skiftede København ud med en tilværelse i London for omkring ni år siden.

De færreste har fantasi til at forestille sig, at alle EU-borgere bliver smidt ud, men gennem otte måneder har den britiske regering sagt, at der kommer en løsning i samarbejde med EU om »garantier for briter i EU-lande« uden at kunne præsentere en plan eller bare rammerne for, hvem der kan få lov at blive.

Den situation giver nu ammunition til EU-positive medlemmer af Overhuset, som mandag tog fat på behandlingen af loven om EU-udmeldelsen, der tidligere er blevet vedtaget i Underhuset. Overhuset kan ikke stoppe loven, og de britiske EU-tilhængere har opgivet at forhindre regeringen i at udløse »artikel 50« og begynde udmeldelsesforhandlingerne med EU.

Men kampen for fortsat EU-tilknytning er nu bragt videre til et nyt niveau, hvor Overhus-medlemmer fra oppositionen øjner et flertal til tilføjelser til lovforslaget, som Underhuset så skal genbehandle. Her er en garanti til EU-borgere på forhånd udset som en central tilføjelse til lovteksten, der også kan få konservative støtter og øge presset på premierminister Theresa May.

May vil for alt i verden undgå et politisk slagsmål, der kan forsinke hendes lovede tidsplan med en EU-udmeldelse »senest ved udgangen af marts«. Det signalerede hun mandag med det højst usædvanlige skridt personligt at overvære begyndelsen på debatten i Overhuset. May har også advaret Overhuset om ikke at sætte sig imod »folkets vilje«. Men kravet om en garanti for europæernes status kan gøre særligt ondt, fordi det bygger på et spørgsmål, som alle ønskede for længst havde fået et svar.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien