Overhørt forsker forudså italiensk jordskælv

Mandagens jordskælv i Italien krævede mindst 179 ofre. Det kunne være undgået, siger forsker, der blev beskyldt for at sprede panik, da han forudså det kommende jordskælv.

10.000 huse og monumenter ødelagt. 50.000 hjemløse. 179 døde. Behøvede Italien være så hårdt ramt? Nej, siger geoforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Laporta / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end 5.000 reddere har nu i over et døgn slidt i det italienske område Abruzzo efter det jordskælv, der ramte landet natten til mandag og målte 6,3 på Richterskalaen. Tirsdag morgen står det klart, at dødstallet nu er kravlet op på 179 – og det forventes stadig at stige.

Hundreder er stadig fanget i ruinerne, hvilket gør redningsarbejdet til et kapløb mod tiden og de efterrystelser, der vil præge området i de kommende dage.

Men behøvede dødstallet være så højt, og behøvede masseødelæggelserne være så omfattende? Nej, svarer den italienske forsker, Giampaolo Giuliani, ifølge Times Online. Han påstår at have forudset en stor rystelse i området omkring Abruzzo-regionens hovedby, den hårdt medtagede middelalderby L’Aquila, for flere uger siden – og nu beskylder han de lokale myndigheder for at ignorere hans advarsel.

Spredte panik
Giuliani, forsker på statslaboratoriet i den nærliggende bjergkæde Gran Sasso, siger, at politiet gav ham en advarsel for at ’sprede panik’ i befolkningen, da han forudså det slemme jordskælv.

Myndighederne dyssede advarslerne ned, fordi Giulianis arbejdsmetoder er videnskabeligt kontroversielle: han tror på, at månens og Jordens positioner i forhold til planeten Venus har indflydelse på Jordens seismiske aktivitet.

- Desværre viste min forudsigelse sig at være sand, siger han i dag tørt til Times Online.

Italiensk kultur tager ikke forholdsregler
Enzo Boschi, direktør for Nationalinstituttet for Geofysik og Vulkanologi, affærdiger Giulianis forudsigelser ved at pege på de manglende videnskabelige beviser - men anerkender hans kritik af, at der ikke blev taget de rette forholdsregler forud for mandagens jordskælv.

- Efter hvert et jordskælv er der mennesker, som påstår, at de så det komme. Men det er altså ikke muligt at forudse jordskælv, påstår han, men tilføjer:

- Vi oplever jordskælv igen og igen – men vi glemmer det altid bagefter. Det ligger ikke i vores kultur at tage forholdsregler eller at bygge særligt sikrede bygninger i områder, der kan blive ramt af jordskælv, indrømmer ham.

Store rystelser forud
Men Enzo Boschi får ikke stiltiende lov at påstå, at ingen kunne have forudset dette skælv. Lokalbefolkningen beretter om seismisk aktivitet og rystelser i området – nogle af dem så store, at de fik enkelte ofre til at sammenligne dem med Dommedag, da de fik deres huse til at styrte sammen. De første rystelser blev observeret i midten af januar og fortsatte med jævne mellemrum og tiltagende styrke frem til mandagens store skælv.

Silvio Berlusconi, Italiens premierminister, forholder sig ikke til kritikken af de dårlige forholdsregler, men opfordrer de 50.000 nu hjemløse til at forlade området i nogle dage – fordi ingen kan forudså, om der kan komme et nyt jordskælv i løbet af de næste dage.