Overgreb på jøder tager til

Når spændingerne mellem Israel og Palæstina tager til, går det ud over jøder i Europa. EU-landene oplever en stor stigning i overgreb på jøder.

Det er ikke kun antallet af overfald på jøder i Europa, der er i stigning. Også antallet af trusler, brandstiftelser og omfanget af hærværk tager til. Her er en jødisk kirkegård i Sarre-Union i det nordøstlige Frankrig blevet vandaliseret – flere hundrede gravsteder blev ved den lejlighed skændet. Foto: Patrick Seeger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omfanget af chikane og antallet af overfald på jøder steg markant sidste år – i hvert fald i de dele af EU, som har evnet at registrere overgrebene. Stigningen indtraf dermed allerede inden terroranslagene i Paris og København, som fandt sted i januar og februar i år.

Det konkluderer rapporten »Antisemitisme« fra EUs Agentur for Fundamentale Rettigheder, FRA, der har indsamlet alle tilgængelige oplysninger fra de 28 EU-lande. Og ikke siden agenturet i 2004 begyndte at indsamle informationer om hadforbrydelser begået mod jøder i Europa, har det målt så markant en stigning som i 2014.

»De angreb, som vi har set i år i Frankrig, Danmark og andre steder i EU, er en del af et klima med intolerance, som vi må bekæmpe med alle de midler, vi har til rådighed,« siger FRAs midlertidige direktør, Constantinos Manolopoulos.

Rapporten understreger, at tallene for de enkelte lande ikke kan sammenlignes direkte, fordi de er opgjort forskelligt og bygger på forskellige kilder, ligesom der er stor forskel på, hvor mange jøder der bor i de enkelte lande. Dertil kommer, at tallene menes blot at være toppen af isbjerget, fordi kun et fåtal af episoderne indberettes eller meldes til politiet. Men rapporterne fra de enkelte lande indikerer en retning – og den går opad.

I en række lande i især Østeuropa eksisterer der ikke nogen særskilt registrering af hadforbrydelser. Og det til trods for at både EU og en række internationale organisationer har emnet højt på dagsorden.

»Der er iværksat mange positive initiativer i EU, men i den nuværende situation er det ikke nok. EU og medlemsstaterne er nødt til at tage omgående og afgørende skridt mod bekæmpelse af ekstremistiske, fremmedfjendske og antisemitiske udtalelser og forbrydelser,« siger Constantinos Manolopoulos.

To tredjedele af de europæiske jøder, som aktivt har deltaget i en undersøgelse fra FRA, svarer, at antisemitisme er et problem i det land, hvor de bor. Hele 76 procent mener, at omfanget er vokset de seneste fem år.

De mange tilfælde af antisemitisme inkluderer ifølge rapporten verbal og fysisk vold, trusler, fornærmelser mod jøder på vej til synagoger, chikane af jødiske rabbinere, gentagne angreb på jøder, som bærer religiøse symboler, hadefuld tale, mobning, vanhelligelse, hærværk og brandstiftelse. Dertil kommer så chikane på internettet.

Palæstinakonflikten kan mærkes i Europa

Gerningsmændene fordeler sig i to hovedgrupper – den yderste højrefløj og muslimske fundamentalister.

Cecilie Stokholm Banke, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, siger:

»Det, som sker i konflikten mellem Israel og Palæstina, har en tydelig effekt på, hvad der i Europa sker over for jøder. Det er et mønster, vi har set de seneste ti år, hvor antisemitismen i Europa for alvor er kommet på dagsorden. Desuden kan vi se, at antisemitismen på den yderste højrefløj, som vi har kendt den siden mellemkrigstiden, stadig eksisterer.«

Rapporten fra FRA fastslår desuden, at myndigheder i flere lande ikke tager problemet alvorligt. Man kan derfor stadig opleve jøder gjort til stereotyper. Antisemitisme er ofte udtrykt åbent i forbindelse med sportsbegivenheder, og i nogle lande offentliggøres antisemitisk materiale, uden det får konsekvenser for dem, der står bag. Fornægtelse og bagatellisering af Holocaust er blevet mere almindeligt sammen med glorificering af nazismen, hedder det i FRA-rapporten.

Overgreb sender Europas jøder på flugt

Når konflikten mellem Israel og Palæstina blusser op, udløser det stigende antisemitisme i Europa, fastslår rapporten. Netop i sommeren 2014 indledte Israel et omfattende bombardement af Gaza, som kostede mange civile livet.

»I kraft af internettet og de sociale medier er det blevet mere synligt og let tilgængeligt at sprede antijødisk retorik – det er blevet en årsag i sig selv,« siger Cecilie Stokholm Banke.

I Danmark har Mosaisk Trossamfund opgjort antallet af tilfælde af chikane i 2014 til 53, hvilket er en stigning i forhold til de foregående år og en fordobling i forhold til 2009.

I Frankrig er der registreret en fordobling af overfald, trusler og chikane fra 2013 til 2014. De fleste tilfælde fandt sted i forbindelse med demonstrationer mod Israels angreb på Gaza.

Frankrig har blandt andet oplevet angreb på en jødisk skole i Toulouse i 2012, hvor syv blev dræbt, heriblandt tre børn, og et angreb på et jødisk supermarked i forbindelse med terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo. 7.000 jøder forlod i 2014 Frankrig for at flytte til Israel.

I år ventes de at få følgeskab af yderligere 10.000. I Tyskland, som også har oplevet en stigning, bunder denne ifølge rapporten først og fremmest i overgreb fra den yderste højrefløj, mens en fordobling i Storbritannien tilskrives tiltagende spændinger i Mellemøsten.