Overgangspræsident: Planlægning om løsrivelse af Krim bliver straffet

Enhver, der er ansvarlig for separatistiske bevægelser, skal straffes, siger i Ukraines fungerende præsident om bekymrende udvikling på Krim-halvøen.

Ukraines fungerende præsident, Aleksandr Turtjinov siger, at enhver, der er ansvarlig for løsrivelsesbevægelsen på Krim-halvøen, skal straffes. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI SUPINSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Der er bekymrende tegn på separatisme at spore blandt befolkningen på den overvejende russisktalende Krim-halvø i Sortehavet, advarer landets fungerende præsident, Aleksandr Turtjinov.

Sammen med sikkerhedschefer har han tirsdag drøftet udviklingen på Krim, skriver Reuters. I en udtalelse til pressen siger Aleksandr Turtjinov, at enhver, der er ansvarlig for løsrivelsesbevægelsen, skal straffes.

Siden præsident Viktor Janukovitj blev væltet, har befolkningen på den sydlige halvø iscenesat demonstrationer imod landets nye ledere, og en russisktalende borgmester er udpeget i Sevastopol, hvor Ruslands sortehavsflåde ligger for anker.

Aleksandr Turtjinov, som hører til Julia Timosjenkos Fædrelandspartiet, er egentlig formand for parlamentet, men er udpeget som landets midlertidige leder frem til præsidentvalget sidst i maj.

På torsdag skal NATOs forsvarsministre ifølge Reuters mødes med en delegation fra Ukraine for at diskutere den nye situation i landet.

Den moderate oppositionsleder Vitali Klitsjko, som er leder af partiet Ukraines Demokratiske Alliance for Reformer (UDAR), har tirsdag meddelt, at han er kandidat til præsidentposten ved valget, som efter planen skal holdes 25. maj.

Samtidig har det ukrainske parlament udskudt den ellers planlagte etablering af landets overgangsregering, ligesom det har vedtaget, at den forsvundne og nu eftersøgte ekspræsident Janukovitj skal stilles for Den Internationale Straffedomstol i Haag på grund af de ukrainske sikkerhedsstyrkers nedskydning af adskillige demonstranter i Kiev i sidste uge.

Parlamentet holder Janukovitj og andre lederskikkelser fra det tidligere styre - herunder den afsatte og eftersøgte indenrigsminister Vitali Zakhartjenko og vicejustitsminister Viktor Psjonka - ansvarlige for, at flere end 100 mennesker har mistet livet og 2.000 er blevet såret.

Zoom ud og få overblikket over, hvor urolighederne foregår: