Overblik: Verdens aviser trygler briterne om at blive i EU

Mens de britiske aviser er dybt splittede, når det kommer til dagens Brexit-afstemning, peger flere af de udenlandske avisforsider på de alvorlige konsekvenser, et britisk ”nej” til EU vil føre med sig.

Forsiden af Berlingske er i dagens anledning akkompagneret af en ærbødig appel til vores britiske naboer. Fold sammen
Læs mere

Afgrundsdyb uenighed. Det er, hvad der præger de britiske avisforsider på dagen, hvor landet står overfor en af de mest betydelige afstemninger i Storbritanniens – og måske endda hele det moderne Europas historie.

Meget symptomatisk for den britiske valgkamp og mediedækning har flere af de britiske aviser taget bladet fra munden og rådgiver på forsiden direkte læserne til enten at stemme »remain« eller »leave«, når landets befolkning i dag valgfarter til stemmeurnerne.

Tabloidmediet the Sun og the Daily Mirror fremstår her som to af de klareste stemmer på dagen, selvom de ganske vist er ligeså uenige som resten af den britiske befolkning.

The Daily Mirror anbefaler på dagens forside direkte vælgerne til at blive.

Omvendt står det dog til hos det farverige medie the Sun, der på bedste tabloidmanér drager en parallel mellem dagens afstemning og den amerikanske actionfilm Independence Day. En film, hvor Will Smith kæmper for USA’s – og hele verdens frihed - mod en fjendtlig styrke af udefra kommende rumvæsner.

Symbolikken er til at forstå - de britiske vælgere bør stemme »for friheden« ved at forlade EU.

I flere af de udenlandske medier bliver den britiske befolkning omvendt tigget og bedt om at holde fast i det europæiske samarbejde.

Mens der Speigel tidligere har været på knæ med en forside, der på ærbødig vis bad briterne om at forblive i EU, går man hos tabloidavisen Bild skridtet videre.

På dagens forside lover den tyske avis, at man vil omskrive en del af internationale fodboldhistorie, hvis briterne vel og mærke stemmer »remain« til dagens afstemning.

I 1966 fik England nemlig underkendt et afgørende mål mod Vesttyskland i VM-finalen, som betød, at landet måtte gå slukørede hjem uden verdensmestertitlen.  Et »ja« til EU vil dog ifølge Bild betyde, at tyskerne fremadrettet vil anerkende, at Geoff Hurst’s historiske skud rent faktisk krydsede den vesttyske mållinje - og dermed berigtige England som retmæssig verdensmester i 1966.

Et andet af Bilds løfter indebærer bl.a., at tyskerne nok skal reservere de bedste solpladser på landets hoteller til britiske turister, hvis de altså stemmer for et fortsat europæisk samarbejde.

Under overskriften »Brextpats may help rewrite history« fokuserer den australske avis, the Australien, i stedet på, at en del af landets indbyggere rent faktisk kan få en afgørende betydning for udfaldet af dagens britiske afstemning – og for Europas fremtid som helhed.

Australien huser nemlig intet mindre end 1,2 millioner ekspatriakerede briter, de såkaldte ”brexpats”, der alle er stemmeberettigede i deres moderland. Dermed kan brevstemmerne fra den sydlige del af kloden givetvis være med til at tippe valgresulterne i den ene eller den anden retning, skriver the Australian.

I USA hæfter International New York Times sig især ved de uforudsigelige konsekvenser, det vil have, hvis de britiske vælgere ønsker at forlade til det europæiske samarbejde.

Det eneste parterne kan være sikre på, hvis det bliver til et britisk »nej«, er ifølge avisen en omgang langtrukken politisk og juridisk tovtrækkeri, der ikke vil medføre nogen umiddelbart mærkbare ændringer på den korte bane.

Hvis man tager et kig på en række af de øvrige europæiske avisforsider peger flere medier også nervøst på de konsekvenser, det angiveligt vil have, hvis briterne forkaster samarbejdet med det europæiske fastland.

I Spanien har avisen El Pais – som de fleste andre europæiske printmedier – kastet brexit-afstemningen på forsiden og skriver, at dagens afstemning ikke blot handler om britisk selvstændighed, men om hele Europas fremtid. I lederen tigger og beder El Pais – ifølge the Telegraph – briterne om at forblive en del af »vores« europæiske fællesskab.

Det samme gør sig gældende på forsiden af dagens Berlingske, der under overskriften »Please stay« taler for en fremtid, hvor briterne forhåbentlig fortsat er en del af EU.

Sidst men ikke mindst fraråder kinesiske medier også et britisk »nej« til Europa, skriver the Telegraph.

Blandt andet skulle den kinesiske tabloidavis the Global, der har stærke rødder i landets kommunistparti, blandt andet have sagt, at et britisk nej til EU vil få vidtrækkende konsekvenser for Storbritanien, der i bedste fald vil ende som »et atlantisk hittebarn« og miste sit specielle og livsvigtige forhold til det europæiske fastland.