OVERBLIK: Status og reaktioner efter drab på iransk militærleder

Markeder og politikere verden over reagerer på USA's angreb, der kostede iransk militærleder livet.

Dette billede fra det irakiske militærs mediekontor viser angiveligt et køretøj, der er blevet ramt af USA's luftangreb i Bagdad natten til fredag dansk tid. -/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Et luftangreb i Bagdad i Irak, der har dræbt en højtstående iransk militærleder, har affødt reaktioner fra hele verden - både politisk og økonomisk.

62-årige Qassem Soleimani var øverstkommanderende for Quds-styrkerne, som er en særlig enhed af elitesoldater under Irans Revolutionsgarde, som er landets sikkerhedsstyrker.

Her er et overblik over situationen:

* Hvad er der sket?

Den iranske generalmajor Qassem Soleimani er blevet dræbt i et luftangreb i Bagdad i Irak natten til fredag dansk tid.

Det amerikanske forsvarsministerium har bekræftet, at USA stod bag angrebet.

* Hvem var Qassem Soleimani?

Han var leder af Quds-styrkerne i Irans Revolutionsgarde.

Garden er en særlig gren i det iranske militær, der står under ayatollahens ledelse. Quds-styrken er en specialstyrke, der særligt opererer sammen med militser og andre ikkestatslige aktører i andre lande.

Ifølge den britiske tv-station BBC var han »hjernen bag Irans ambitioner i Mellemøsten og landets reelle udenrigsminister, når det kom til krig og fred.«

Han var ifølge BBC »arkitekten bag Bashar al-Assads krig i Syrien, den nuværende konflikt i Irak og Irans kamp mod Islamisk Stat«.

* Hvordan har reaktionerne været?

Irans ayatollah, Ali Khamenei, siger, at »alle fjender skal vide, at den jihadistiske modstand vil fortsætte med en fordoblet motivation, og en endelig sejr venter krigerne i den hellige krig«.

USA's forsvarsminister, Mark Esper, siger, at USA's væbnede styrker »er klar til at udøve selvforsvar, og vi er forberedt på at afskrække yderligere dårlig opførsel fra de grupper, der alle er sponsoreret, styret og støttet af Iran.«

Israel har lukket et skisted i Golan-højderne nær Libanon af frygt for hævnaktioner fra den iranskstøttede Hizbollah-milits.

Iraks fungerende premierminister, Adel Abdul Mahdi, kalder luftangrebet et »brud på Iraks suverænitet, der vil føre til krig i Irak, regionen og verden over.«

Olieprisen steg kort efter nyheden med omkring tre procent.

* Hvad er gået forud?

14. september blev verdens største olieanlæg i Saudi-Arabien angrebet af droner og krydsermissiler. Ifølge Saudi-Arabien, USA og flere europæiske lande tyder alt på, at Iran står bag. Shia-militser i Yemen, der støttes af Iran, hævder at stå bag.

På den sidste dag i 2019 blev en amerikaner dræbt under demonstrationer mod USA's ambassade i Iraks hovedstad, Bagdad. Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, siger, at Iran tilskyndede demonstrationerne.

Kilder: Reuters, BBC, AFP.

/ritzau/