OVERBLIK: Slagsmålet om Trumps indrejseforbud

Den seneste tvist i striden om præsidentens dekret er en appel mod en kendelse, der ophæver et indrejseforbud.

Foto: MANDEL NGAN. Donald Trump har via et dekret forsøgt at indføre et indrejseforbud fra syv muslimske lande. En dommer har underkendt dekretet.
Læs mere
Fold sammen

Washington D.C.. Den seneste udvikling i striden om Donald Trumps indrejseforbud er, at præsidentens administration vil forsøge at få udsat en kendelse fra en føderal domstol, som blokerer for, at forbuddet kan håndhæves.

Her er et overblik over forbuddets hovedpunkter og de retlige tvister omkring det.

Trumps dekret:

* Formålet er at holde "radikale, islamistiske terrorister" ude af USA.

* Alle flygtninge uanset nationalitet nægtes indrejse i foreløbig 120 dage. For flygtninge fra Syrien gælder forbuddet - indtil videre - på ubestemt tid.

* Syriske statsborgere vil ikke længere kunne få visum til USA.

* I 90 dage - frem til at nye regler er på plads - vil der ikke blive udstedt nye visa til borgere fra syv lande: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

Kendelser fra føderale domstole:

* Dommer James Robart fra distriktsdomstolen i Seattle beordrer præsidentens dekret ophævet for hele USA.

* Afgørelsen er gældende, indtil domstolen tager stilling til et klagemål, der er indgivet af delstaten Washingtons justitsminister, Bob Ferguson. Han hævder, at indrejseforbuddet er i strid med forfatningen, fordi det er rettet mod muslimer.

* Føderale dommere i adskillige andre delstater - Californien og New York blandt andet - har også afsagt kendelser, som går imod Trumps ordre.

* Kendelsen fra James Robart er dog den langt mest vidtrækkende.

Indrejseforbuddet er indtil videre sat ud af kraft:

* Personer med visum kan nu rejse ind, hvis visummet ellers er gyldigt, sagde en talsmand for udenrigsministeriet i Washington D.C. lørdag.

* Ministeriet for indenlandsk sikkerhed, der har grænsepolitiet under sig, meddeler, at det vender tilbage til de normale procedurer, fra før dekretet blev udstedt.

* Flere flyselskaber begynder derefter omgående at tillade personer fra de berørte lande at stige om bord på fly til USA.

* Udenrigsministeriet oplyser, at 60.000 godkendte visa, som var tilbagekaldt, igen er gyldige, såfremt de ikke er blevet annulleret af et fysisk stempel.

Trumps næste træk:

* Sent lørdag appellerer justitsministeriet kendelsen fra dommer Robart i Seattle.

* - Såfremt en appelret stadfæster afgørelsen, kan sagen "meget hurtigt" gå videre til den amerikanske højesteret, siger Peter Spiro, en juraprofessor fra Temple University i Philadelphia.

/ritzau/

Kilde: AFP