OVERBLIK: Skandale på skandale splitter Johnsons regering ad

Boris Johnson er belastet af en række skandaler, som nu får ministre og regeringsmedlemmer til at gå.

 
Boris Johnson har trukket sig som premierminister. Video: AP/Ritzau/Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ministrene i Boris Johnsons regering fortsætter med at sive ud mellem fingrene på ham, og dermed fortsætter presset med at stige på den konservative leder.

Torsdag ser han ikke ud til at kunne modstå det længere. Flere medier beretter nemlig om, at han har tænkt sig at trække sig fra premierministerposten.

Johnson overlevede sidste måned en tillidsafstemning blandt de konservative parlamentsmedlemmer trods flere skandaler. Men den seneste sag i rækken ser for alvor ud til at få taburetten under ham til at vakle.

Læs mere om nogle af de politiske skandaler, Johnson trækker bag sig:

* Juli 2022

Tirsdag 5. juli måtte Boris Johnson undskylde for, at han i februar havde udpeget det nu suspenderede parlamentsmedlem Chris Pincher til en stilling, hvor han skulle håndhæve partidisciplin.

Det skete, selvom Johnson var blevet orienteret om, at Pincher var anklaget for seksuelle krænkelser.

Sagen har fået både finansministeren og sundhedsministeren til at trække sig.

* Fra november 2021

De første historier om fester i Downing Street kom i slutningen af november 2021. De vakte stor opmærksomhed i medierne og medførte hård kritik af Boris Johnson. Sagen om de mange fester blev døbt 'partygate'.

I slutningen af januar 2022 blev tolv begivenheder undersøgt af politiet i London. Mindst tre af dem havde Johnson selv deltaget i.

Politiet har efterfølgende udstedt 126 bøder til personer, som ifølge politiet havde brudt gældende coronaregler.

Blandt dem er Boris Johnson selv, hans kone, Carrie Johnson, og finansminister Rishi Sunak. De undskyldte og betalte bøderne.

Embedskvinden Sue Gray udgav i maj 2022 en rapport, der fastslog, at der havde været fester i Downing Street 10 under coronanedlukningen. Regeringsansatte havde været oppe at slås, drukket alkohol, kastet op og sunget karaoke under festerne.

Partygate betød, at Boris Johnson også måtte undskylde over for dronning Elizabeth, fordi ansatte i Downing Street havde holdt fest på aftenen, hvor hendes mand, prins Phillip, blev begravet. Dronningen sad helt alene i kirken på grund af strenge coronaregler.

Oppositionspartiet Labour og flere fra de konservative lagde pres på Johnson for at få ham til at trække sig. Det nægtede han.

* Juli 2021

Boris Johnson fik en reprimande for ikke at have givet 'den fulde sandhed' om en gratis ferie i en luksusvilla på øen Mustique. Opholdet var organiseret af en stor donor til Johnsons konservative parti.

* 26. juni 2021

Sundhedsminister Matt Hancock trak sig, efter at det kom frem, at han havde brudt afstandskravene ved at kysse sin ansatte og gode ven i sit ministerkontor. Johnson støttede Hancock, da skandalen blev afsløret.

Andre skandaler:

* Det konservative parti har været ramt af en række sager, hvor medlemmer er blevet anklager for seksuelle overgreb. I to af sagerne måtte de trække sig.

Imran Ahmad Khan blev tidligere i år dømt for et seksuelt overgreb mod en dreng på 15 år.

Det konservative parlamentsmedlem Neil Parish måtte trække sig i april. Det skete som en konsekvens af, at han havde set pornografisk materiale på sin telefon i Underhuset.

* Så er der Owen Paterson-sagen hvor Johnson har fået hård kritik, efter at han har nægtet at skærpe parlamentets disciplinære regler.

Anledningen er den konservative Owen Paterson. Han er blevet taget i at føre ulovligt lobbyarbejde over for regeringen på vegne af private aktører. Sagen har ifølge medier lugtet langt væk af korruption.

Kilde: Reuters og BBC.

/ritzau/