OVERBLIK: Se internationale lederes ord om 11. september

Dronning Elizabeth II, EU-Kommissionens formand og mange andre har udtalt sig på 20-året for 11. september.

Præsident Joe Biden, tidligere præsident Barack Obama og tidligere førstedame Michelle Obama er til stede ved mindehøjtideligheden New York City lørdag eftermiddag dansk tid. Jim Watson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

20-året for terrorangrebet mod USA 11. september markeres lørdag rundt om i verden. En række internationale figurer udtaler sig om ofrene, de overlevende og redningsindsatsen og om, hvordan dagen påvirkede hele verden i de efterfølgende årtier.

Her er et foreløbigt overblik lørdag morgen:

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson:

»Mens terrorristerne påførte os sorg og lidelse, og mens truslen fortsat er til stede i dag, kan vi nu med 20 års perspektiv sige, at de mislykkedes med at ryste vores tro på frihed og demokrati,« siger Johnson i en videomeddelelse, der vil blive vist lørdag i Londons Olympic Park.

USA præsident, Joe Biden, har udsendt en videoudtalelse fredag aften lokal tid inden markeringen:

»I kampen om Amerikas sjæl er sammenhold vores største styrke. Sammenhold betyder ikke, at vi skal tro på det samme. Vi skal have en grundlæggende respekt og tro på hinanden og på denne nation,« siger Biden.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen:

»På 11. september mindes vi dem, som har mistet deres liv, og ærer dem, som har risikeret alt for at hjælpe dem,« skriver von der Leyen på Twitter.

Storbritanniens dronning Elizabeth II:

»Mine tanker og bønner – og også min families og resten af nationens – går til ofrene, de overlevende og de ramte familier samt de folk, der stod i første linje, og redningsarbejdere, der blev tilkaldt.«

»Mit besøg ved World Trade Center i 2010 står mejslet ind i min hukommelse,« siger hun i en meddelelse.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S):

»Billederne af flyene og tvillingetårnene, der kollapser, og angrebet på Pentagon er indlejret i vores fælles hukommelse som udtryk for den absolutte ondskab,« skriver Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

»Det samme er de urovækkende billeder af resterne af United 93 spredt ud over markerne i Pennsylvania.«

Kilder: Reuters, dpa, Udenrigsministeriet.

/ritzau/