OVERBLIK: Se her hvad der er op og ned i den græske gældskrise

Grækenlands gæld er lige nu på over 320 milliarder euro, hvilket svarer til omkring 2400 milliarder kroner.

Bruxelles: Både Grækenlands og EU-systemets løsninger i den græske gældskrise blev genstand for kras kritik, da Europaparlamentet tirsdag debatterede krisen.

Parlamentarikere fra flere politiske grupper kritiserede, hvad de mener er mangelfulde og kortsigtede løsninger.

Her er et rids over de seneste skridt:

* Eurolandene blev i samarbejde med Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) sidste sommer enige om den tredje redningsplan for den gældsplagede græske økonomi inden for fem år.

* Den nye støtteordning løber op i 86 milliarder euro (645 milliarder kroner) og fastlægger en køreplan for reformer og besparelser, som Grækenland løbende skal gennemføre for at få adgang til nye penge for at finansiere det græske samfund og betale af på gælden.

* Trods omfattende strejker og protester ude i gaderne vedtog det græske parlament sent søndag aften de krævede skatteforhøjelser og besparelser på pensionssystemet for at få udbetalt omkring 5,4 milliarder euro (godt 40 milliarder kroner) mere fra støttepakken.

* Grækenland skal også indføre en meget omdiskuteret mekanisme, hvor yderligere reformer automatisk træder i kraft, hvis det gældsplagede land kikser målet om i 2018 at få et overskud på statsbudgettet på 3,5 procent før betaling af renter på lån.

* Målet er, at der på det kommende eurogruppemøde 24. maj i Bruxelles skal opnås enighed om at udbetale nye penge til Grækenland.

 

* Her skal de 19 eurolandes finansministre også fortsætte deres diskussion om at lette Grækenlands enorme gældsbyrde på både kort, mellemlangt og langt sigt, men der er ingen løfter til de pressede grækere.

* Grækenlands gæld er på over 320 milliarder euro (omkring 2400 milliarder kroner), hvilket udgør 177 procent af det græske bruttonationalprodukt.

 

* Nedskrivning af selve gældens værdi kommer ikke på tale, har blandt andre den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, sagt.

* Til gengæld kan der blive tale om at justere på løbetider, rentesatser og timing for tilbagebetaling af gælden.

* Chefen for IMF, Christine Lagarde, har meddelt eurolandenes finansministre, at græsk gældslettelse skal på forhandlingsbordet nu, hvis valutafonden fortsat skal være med til at støtte Grækenland.

/ritzau/