Overblik: Se de vigtigste nyheder fra Sverige

Misinformation blev spredt i svenske medier om dansk V-politikers kritik af stemmeforholdene under det svenske valg. En undersøgelse viser, at svenskerne helst vil have en regering hen over midten. En valgtilforordnet kom til at sende stemmeoptælling i det forkerte brev – det kostede et mandat.

Få overblik over morgenens nyheder i de svenske medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Her er et hurtigt indblik i morgenens vigtigste nyheder relateret til det svenske valg i søndags.

Misinformation spredt i svenske medier om dansk V-politikers valgkritik

Misinformation spredes i Sverige og udlandet. En dansk politiker som valgobservatør for OSCE skulle have sagt, at det svenske valg var udemokratisk, rapporterer Sveriges Radios nyhedsredaktion Ekot.

Men politikeren Michael Aastrup Jensen fra Venstre er ikke med i udsendelsesgruppen af ​​internationale valgobservatører fra OSCE.

»Han arbejder ikke for og repræsenterer ikke OSCE på nogen måde,« siger Thomas Rymer, talsmand på OSCE-kontoret i Warszawa, til Ekot.

Flere svenske medier har præsenteret Aastrup Jensen som en del af delegationen. Han blev blandt andet fejlagtigt citeret for at have sagt, at han »aldrig havde set et valg så udemokratisk som det svenske«.

OSCEs officielle konklusioner oven på det svenske valg ventes klar om otte uger, hvor de vil blive offentliggjort i en rapport.

Fire ud af ti svenske vælgere ønsker en regering hen over midten

Inizio har udført en rundspørge på vegne af Aftonbladet. Undersøgelsen viser, at 41 procent af svenskerne ønsker en regering, der går hen over midten og inddrager partier fra begge blokke, skriver Aftonbladet.

32 procent ønsker en Alliance-regering (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristdemokraterna) med støtte fra Sverigedemokraterna. 14 procent håber på en af de to blokke, mens kun to procent håber på en regering bestående af Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna.

Valgtilforordnet kom til at sende landsting-stemmer ind, som var de stemmer til Riksdagen

Mandag aften blev den foreløbige mandatfordeling i Riksdagen annonceret.

Det blev til en meget smal føring til de rød-grønne partier på 144 - 142 i stedet for 144 - 143 som tidligere rapporteret, da et distrikt i Västra Götaland rapporterede resultaterne af amtets valg i stedet for parlamentsvalget.

»Jeg troede, jeg havde gjort det rigtige, og gav alle tre rapporter,« sagde den valgtilforordnede til Aftonbladet.