OVERBLIK: Sådan reagerer verdens medier på fransk valg

Mandagens aviser er præget af det franske valg, hvor to visioner for Frankrig nu står over for hinanden.

I Storbritannien fokuserer The Guardian på Emmanuel Macron, der står stærkt inden valget i maj. Dog bemærker avisen også, at man ikke skal undervurdere Marine Le Pen i anden runde af valget. Scanpix/Geoffroy Van Der Hasselt Fold sammen
Læs mere

Paris. Udlandssektionerne i de store internationale aviser er mandag domineret af søndagens præsidentvalg i Frankrig.

Her gik den EU-venlige centrumpolitiker Emmanuel Macron og den nationalistiske højrefløjspolitiker Marine Le Pen videre til anden og afgørende runde af valget 7. maj.

* Storbritannien:

I Storbritannien fokuserer The Guardian på Emmanuel Macron, der står stærkt inden valget i maj. Dog bemærker avisen også, at man ikke skal undervurdere Marine Le Pen i anden runde af valget.

- Truslen fra det ekstreme højre i Frankrig er ikke overstået, står der i avisens leder, der beskriver Macron som "det bedste håb for et stort land i krise".

Finansmediet Financial Times forventer, at valget 7. maj bliver en "kroning" af Emmanuel Macron.

Mediet advarer dog samtidig om, at det kan blive svært for Macron at gennemføre sin politik som præsident.

* USA:

Flere amerikanske medier bemærker, at flere store og traditionsrige partier led store nederlag under søndagens valg.

Wall Street Journal betegner valget som et "lammende slag mod mainstreampartierne i Frankrig".

* Tyskland:

I en artikel med overskriften "Frankrig sønderrevet" bemærker tyske Frankfurter Allgemeine Zeitung, at 40 procent af vælgerne enten stemte på det yderste højre eller det yderste venstre.

- Macrons sejr er så snæver, at han under de to tidligere præsidentvalg ikke ville have fået adgang til anden runde af valget, skriver avisen.

Den advarer samtidig mod at tage en sejr til Emmanuel Macron for givet ved det afgørende valg 7. maj.

Der Spiegel fokuserer også på nederlaget til Frankrigs etablerede partier under overskriften "Frankrigs ønske om fornyelse".

Avisen forudser også en sejr til Macron ved valget i maj.

* Spanien:

Spaniens største avis, El Pais, bemærker, at Frankrig nu er på vej til at vælge den yngste præsident i landets historie - nemlig 39-årige Macron.

- Hans positive syn på fremtiden for landet og Europa har forført vælgerne i en tid med spirende populisme, nationalisme og fremmedhad, skriver avisen.

* Schweiz:

I Schweiz skriver avisen Le Temps, at søndagens valg i Frankrig vidner om, at landet er splittet, og at vælgerne ønsker markante ændringer.

Anden runde bliver et valg mellem "to modsatrettede visioner for Frankrig - en inkluderende og åben for verden og en anden, der er afsondret gemt bag landets grænser og gamle myter", skriver avisen.

/ritzau/AFP