OVERBLIK: Sådan reagerer verden på det franske valg

Verdens ledere holder øje med Frankrig, der søndag udpegede de to kandidater til det afgørende valg 7. maj.

Paris. Det bliver centrumpolitikeren Emmanuel Macron og højrenationalisten Marine Le Pen, der skal kæmpe om den franske præsidentpost ved det franske valg 7. maj.

Det fremgår af samtlige prognoser, efter at over 40 millioner stemmer er talt op efter første runde af valget søndag.

Herunder følger et overblik over nogle af de internationale reaktioner efter den første valgrunde:

* EU:

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har lykønsket den EU-venlige kandidat Emmanuel Macron. Han har ønsket Macron held og lykke med valget 7. maj, efter at prognoserne pegede på Macron som vinder af søndagens valg.

* Tyskland:

En talsmand for den tyske kansler, Angela Merkel, ønsker Macron "alt mulig held og lykke i de næste to uger".

- Det er godt, at Emmanuel Macron er succesfuld med sin kurs mod et stærkt EU og en social markedsøkonomi, skriver Steffen Seibert i et tweet.

Udenrigsminister Sigmar Gabriel forventer, at Emmanuel Macron bliver Frankrigs næste præsident.

- Jeg er sikker på, at han vil feje det yderste højre, højrefløjspopulismen og EU-skeptikerne af banen i anden runde af valget, siger Gabriel i en video, der er lagt på Twitter.

* Danmark:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er forsigtig med at udpege en endelig vinder, men håber på en sejr til Emmanuel Macron.

- Tillykke Emmanuel Macron. Vi bør vente på det endelige resultat, men Europa har brug for et åbensindet og reformorienteret Frankrig. Held og lykke, skriver statsministeren på Twitter.

* Norge:

Den norske udenrigsminister, Børge Brende, er også positivt stemt efter søndagens valg.

- Vi har brug for mere, ikke mindre, samarbejde i Europa. Det er positivt, at Emmanuel Macron ser ud til at vinde første runde af valget, skriver han på Twitter.

* Holland:

Geert Wilders, der er leder af det islam- og EU-kritiske parti Frihedspartiet, er glad for, at Marine Le Pen er videre til anden runde af valget.

Han kalder det en god dag for Frankrigs patrioter.

- Jeg har lige sendt hende mine dybeste lykønskninger. Nu på vej mod en afgørende anden runde. Jeg krydser fingre for præsident Le Pen.

/ritzau/AFP