OVERBLIK: Sådan kædes Putin sammen med skattely

Inderkredsen omkring den russiske præsident menes at have tjent penge på skattely i udlandet.

Læs mere
Fold sammen

London: Ruslands præsident, Vladimir Putin, kædes ad omveje sammen med placeringen af millioner af dollar i skattely i blandt andet Mellemamerika.

I et omfattende læk af dokumenter nævnes Putin ikke direkte, men ifølge blandt andet den britiske avis The Guardian er nogle af hans allernærmeste venner indblandet gennem skuffeselskaber.

Her er et overblik over, hvordan sporet angiveligt fører til Vladimir Putin:

* Sergej Rodulgin

Musikeren Sergej Rodulgin, der er en af Putins bedste venner, er mangemillionær og ejer blandt andet 3,2 procent af aktierne i Bank Rossija, som har været underlagt sanktioner af Vesten, siden Rusland i 2014 annekterede Krim-halvøen i Ukraine.

Rodulgin står ifølge lækket som ejer af tre offshore-skuffeselskaber, som har modtaget mange millioner dollar fra blandt andet Bank Rossija.

Rodulgin introducerede blandt andet Putin for hans ekskone, Ljudmila.

* Advokatselskab i Schweiz

Advokater fra det schweiziske selskab Dietrich Baumgartner and Partners i Zürich har modtaget instruktioner fra Bank Rossija og videregivet dem til Mossack Fonseca.

* Mossack Fonseca

Mossack Fonseca, der er et af verdens største offshore-advokatfirmaer, oprettede herefter en række skuffeselskaber med tilknytning til blandt andet Sergej Rodulgin. Et af selskaberne er Sandalwood Continental.

* Russian Commercial Bank of Cyprus (RBC)

Banken er et datterselskab til den statsejede russiske bank VTB. Banken ydede lån med meget lave renter til Sandalwood Continental for op mod 650 millioner dollar, hvilket er over fire milliarder kroner.

* Sandalwood Continental

Selskabet blev i sin tid oprettet på De Britiske Jomfruøer. Mellem 2009 og 2012 modtog det lån for over en milliard dollar fra blandt andre Bank Rossija til lave renter.

* Ozon

Offshore-selskabet Ozon, der blandt andet ejer det private skiresort Igora uden for Sankt Petersborg i Rusland, har modtaget lån for 11,3 millioner dollar (73 millioner kroner) af netop Sandalwood. Vladimir Putins datter Katja blev gift på skisportsstedet i 2013.

Ozon ejes af Juri Kovaltjuk, der er bestyrelsesformand og sidder på den største aktiepost i netop Bank Rossija, der beskrives som Putins "personlige bank".

På den måde er penge, der har været igennem skuffeselskaber i skattely, igen endt i Rusland hos nogle af Putins nærmeste venner.

Kilde: The Guardian

/ritzau/