OVERBLIK: Sådan kædes Putin sammen med skattely

Inderkredsen omkring den russiske præsident menes at have tjent penge på skattely i udlandet.

London: Ruslands præsident, Vladimir Putin, kædes ad omveje sammen med placeringen af millioner af dollar i skattely i blandt andet Mellemamerika.

I et omfattende læk af dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama nævnes Putin ikke direkte, men ifølge blandt andet den britiske avis The Guardian er nogle af hans allernærmeste venner indblandet gennem skuffeselskaber.

Her er et overblik over, hvordan sporet angiveligt fører til Vladimir Putin:

* Sergej Rodulgin

Putins bedste ven, musikeren Sergej Rodulgin, er mangemillionær og ejer blandt andet 3,2 procent af Bank Rossija, som ejes af personer med tæt forbindelse til Putin. Rodulgins navn dukker op ved nogle af de selskaber i skattely, som på mistænkelig har modtaget op mod to milliarder dollar fra blandt andet Bank Rossija.

Rodulgin introducerede blandt andet Putin for hans nuværende kone, Ljudmila, og Rodulgin er også gudfar for Putins ældste datter, Maria.

* Advokatselskab i Schweiz

Advokater fra det schweiziske selskab Dietrich Baumgartner and Partners i Zürich har modtaget instruktioner fra Bank Rossija og videregivet dem til Mossack Fonseca.

* Mossack Fonseca

Mossack Fonseca, der er et af verdens største offshore-advokatfirmaer, oprettede herefter en række skuffeselskaber med tilknytning til blandt andet Sergej Rodulgin. Et af selskaberne er blandt andet Sandalwood Continental.

* Russian Commercial Bank of Cyprus (RBC)

Den Cypern-placerede bank er et datterselskab af den statsejede russiske bank VTB. Banken ydede på papiret risikable lån til Sandalwood Continental for op mod 650 millioner dollar, hvilket er over fire milliarder kroner.

* Sandalwood Continental

Selskabet blev i sin tid oprettet på De Britiske Jomfruøer. Mellem 2009 og 2012 modtog det lån for over en milliard dollar fra blandt andre Bank Rossija

* Ozon

Selskabet Ozon, der blandt andet ejer det private skiresort Igora uden for Sankt Petersborg i Rusland, har modtaget lån for 11,3 millioner dollar (73 millioner kroner) af netop Sandalwood. Vladimir Putins datter Katja blev gift på skisportsstedet i 2013.

Ozon ejes af Juri Kovaltjuk, der er bestyrelsesformand og sidder på den største aktiepost i netop Bank Rossija, der beskrives som Putins "personlige bank".

Kilde: The Guardian

/ritzau/