OVERBLIK: Sådan forløb natten til lørdag i Ukraine-konflikten

Zelenskyj har fremlagt en plan for, hvordan indefrosne russiske aktiver skal hjælpe med at genopbygge Ukraine.

Russiske styrker har sønderbombet stålværket Azovstal i Mariupol i månedsvis. Nu skulle de sidste ukrainske styrker have forladt stålværket, hævder Rusland. Alexei Alexandrov/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kyiv. Rusland hævder at have fuld kontrol med Mariupol, efter at de sidste ukrainske soldater ifølge landet har forladt stålværket Azovstal.

Få overblik over nattens hændelser her:

* Zelenskyj vil med ny aftale sikre kompensation fra Rusland.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har fredag givet sit bud på, hvordan landet skal kompenseres for de skader, Rusland har forårsaget under krigen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en tale foreslår Zelenskyj en formel aftale mellem Ukraine og dets allierede, hvori lande skal beslaglægge og bruge russiske midler og aktiver til at genopbygge Ukraine.

* Rusland hævder at have fuld kontrol med Mariupol.

Rusland sagde ifølge CNN fredag, at landets styrker nu har fuld kontrol over stålværket Azovstal i den sydøstukrainske havneby Mariupol. Stålværket var de ukrainske styrkers sidste bastion, men ifølge Rusland er Azovstal nu tomt for ukrainere.

CNN kunne ikke på egen hånd verificere russernes udmelding.

* Ukraine får nedjusteret sin kreditværdighed.

Moody's, som er det ene af verdens tre store kreditvurderingsselskaber, nedjusterede fredag aften Ukraines kreditværdighed. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er anden gang på to måneder, at det sker, og det betyder, at Moody's sænker forventningerne til, hvor meget Ukraine er i stand til at betale af på dets statsgæld.

* Kampene pågår i Luhansk.

Ukraines militær har ifølge Reuters oplyst, at det har slået russiske styrker tilbage ved byen Sjeverodonetsk, som ligger i Luhansk-regionen.

Alligevel, skriver Reuters, fortsætter Rusland med at vinde frem i Luhansk, efter at landet skiftede fokus fra at kapre kontrollen i hele Donas til at forsøge at erobre Luhansk.

/ritzau/