Overblik: Islamisk Stat Khorasan er kendt for sin brutalitet

Islamisk Stat Khorasan er kendt for at stå bag dødelige angreb i Afghanistan og for at kæmpe mod Taleban.

 
Flere amerikanske soldater mistede livet, da to selvmordsbombere fra Islamist Stat angreb menneskemængden uden for Kabuls lufthavn. Præsident Joe Biden lover at hævne de faldne soldater. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oddershede Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

13 amerikanske soldater og snesevis af civile afghanere blev torsdag dræbt i to bombeangreb nær lufthavnen i Afghanistans hovedstad, Kabul.

En gren af den militante bevægelse Islamisk Stat kendt som Islamisk Stat Khorasan har taget skylden for angrebene, der angiveligt blev udført af to selvmordsbombere.

Her kan du bliver klogere på, hvad Islamisk Stat Khorasan er:

 • Islamisk Stat Khorasan dukkede først op i det østlige Afghanistan i slutningen af 2014 og blev hurtigt kendt for sin ekstreme brutalitet.
 • Gruppen er navngivet efter en gammel term for regionen.
 • Ifølge flere forskere i militant islamisme i regionen blev gruppen stiftet af flere særligt ekstreme individer fra den pakistanske afdeling af Taleban. Det skete, efter at pakistanske sikkerhedsstyrker tvang dem til at flygte ind i Afghanistan.
 • Lige fra begyndelsen udfordrede gruppen Taleban. Det gjaldt blandt andet i forhold til at have kontrol med vigtige grænseområder mellem Afghanistan og Pakistan, der blandt andet forbindes med narkosmugling.
 • Samtidig stod gruppen også bag en række selvmordsangreb i Kabul og andre byer mod regerings- og militærmål. Tilsyneladende for at slå gruppens ry fast som en særligt voldelig og militant bevægelse.
 • Blandt angrebene kan nævnes brutale henrettelser af ledende landsbyfolk og drab på nødhjælpsarbejdere fra Røde Kors.
 • I maj sidste år angreb medlemmer fra gruppen også en fødeafdeling på Dasht-e-Barchi-hospitalet i Kabul. I alt 24 civile blev dræbt heriblandt nybagte mødre og deres babyer.
 • Islamisk Stat Khorasan opererede i begyndelsen i et begrænset område nær grænsen til Pakistan. Men på et tidspunkt lykkedes det også gruppen at få fodfæste i Afghanistans nordlige provinser Jowzjan og Faryab.
 • Ifølge USAs Center for Bekæmpelse af Terrorisme udgøres gruppen primært af udbrydere fra både al-Qaeda og Taleban.
 • Gruppen har både kæmpet mod Afghanistans vestligt støttede regering og Taleban. Dens præcise forbindelse til Islamisk Stat i Irak og Syrien er uklar.
 • Ifølge amerikanske efterretningskilder har bevægelsen udnyttet regeringens kollaps i Afghanistan til at styrke sin egen position. Blandt andet ved at øge rekrutteringen af utilfredse medlemmer fra Taleban, der har overtaget magten i landet.

Kilde: Reuters.

/ritzau/