OVERBLIK: Forstå sagen om Donald Trumps indrejseforbud

Den amerikanske præsident har efter længere tovtrækkeri med de amerikanske domstole delvist fået sin vilje.

Borgere fra seks lande med overvejende muslimske befolkninger vil nu blive ramt af et midlertidigt indrejseforbud. Reuters/Joe Penney/arkiv Fold sammen
Læs mere

Washington D.C.. Et indrejseforbud mod borgere fra seks lande med overvejende muslimske befolkninger er natten til fredag dansk tid trådt i kraft i USA.

Det er sket, efter at Højesteret i USA mandag gav Donald Trumps regering lov til at indføre dele af præsidentens indrejseforbud.

Bliv klogere på forløbet om indrejseforbuddet her:

* Donald Trump underskriver 27. januar et dekret med omfattende stramninger af USA's udlændingepolitik.

Blandt tiltagene er et indrejseforbud, der betyder, at borgere fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen ikke kan rejse ind i USA i 90 dage.

* 3. februar beordrer en dommer i Seattle i delstaten Washington et midlertidigt og landsdækkende stop for præsidentens indrejseforbud.

* 4. februar anker justitsministeriet afgørelsen, som en appeldomstol i San Francisco skal tage stilling til.

* 9. februar stadfæster appeldomstolen i San Francisco den midlertidige suspendering af indrejseforbuddet.

* 16. februar varsler Donald Trump, at han er på vej med et nyt forbud. Trump-administrationen har opgivet at få omstødt beslutningen om at suspendere det gamle dekret.

* 6. marts underskriver præsident Trump en ny ordre, der indfører et indrejseforbud fra 16. marts. I det nye indrejseforbud er Irak slettet fra listen.

* 15. marts suspenderer dommer Derrick Watson på Hawaii det nye og reviderede indrejseforbud. Suspenderingen er midlertidig og landsdækkende.

* Senere samme dag kommer dommer Theodore D. Chuang i staten Maryland frem til samme konklusion i en anden sag om samme præsidentielle dekret.

* Sagen fra Hawaii appelleres til en appeldomstol i Californien, mens sagen fra Maryland appelleres til en appeldomstol i Virginia.

* Begge dommere har suspenderet det præsidentielle dekret, indtil der endegyldigt er taget stilling til dets lovlighed.

* 25. maj tager en appeldomstol i Virginia stilling til den suspendering, som dommeren i Maryland udstedte. Appeldomstolen finder, at suspenderingen var på sin plads.

* Justitsminister Jeff Sessions beslutter at anke til Højesteret.

* 12. juni beslutter en appeldomstol i San Francisco at opretholde den suspendering af indrejseforbuddet, som dommer Derrick Watson fra Hawaii udstedte.

* 26. juni tager Højesteret for første gang stilling til begge sagsanlæg. Den annoncerer, at den vil begynde høringer i oktober. Men den ophæver delvist suspenderingen af indrejseforbuddet indtil da.

* Højesteret giver regeringen lov til at afvise borgere fra de pågældende lande uden bona fide-tilknytning til en person i USA eller "enheder" såsom virksomheder eller lignende. (Bona fide: ægte, med redelige hensigter, på tro og love).

* I et sæt bemærkninger giver retten nogle eksempler. En hustru og en svigermor fremhæves som havende et forhold, der giver adgang til USA.

* Det samme gør en studerende optaget på et universitet eller en ansat med en kontrakt hos en virksomhed i USA.

Kilder: Reuters, New York Times, AFP og den amerikanske højesteret

/ritzau/