OVERBLIK: Fire scenarier efter tysk koalitionskollaps

Sent søndag aften brød forhandlingerne om at forme ny tysk regering sammen. Det kan betyde nyt valg.

Foto: Felipe Trueba
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlin. Tyskland kan blive tvunget til at afholde et nyt valg, efter at forhandlinger om at danne en ny regering sent søndag aften brød sammen.

Her er en række af de mulige scenarier:

* Ny runde forhandlinger:

Angela Merkel kan foreslå, at de fire partier skal mødes igen, efter at de har haft mulighed for at samle sig oven på den seneste måneds hårde forhandlinger.

Merkel ved, hvad der er på spil, og er klar over, at hendes post som kansler er i fare, hvis hun ikke formår at danne en regering.

Meget lidt tyder dog på, at partierne kan blive enige om en række centrale emner.

* Ny koalitionspartner:

Angela Merkel kan i teorien vende tilbage til det socialdemokratiske parti SPD, der har været en del af regeringskoalitionen de seneste fire år.

Matematisk ville det være den mest stabile løsning, da SPD og Merkels konservative alliance ville få et stort flertal i parlamentet.

Efter at have lidt et stort nederlag ved valget i september har SPD's ledere gentagne gange sagt, at partiet nu vil være i oppositionen.

Partiets leder, Martin Schulz, har i øvrigt sagt, at SPD er klar til et nyt valg.

* Mindretalsregering:

Angela Merkel kan vælge at blive som tysk kansler og stå i spidsen for en mindretalsregering, da en kandidat vælges af Forbundsdagens parlamentarikere.

Hvis Merkel bliver valgt, kan hun blive på posten. Angela Merkel har tidligere afvist at stå i spidsen for en mindretalsregering.

* Nyt valg:

Et nyt valg tidligt i 2018 synes ifølge nyhedsbureauet AFP at være den mest sandsynlige løsning.

Før der kan udskrives et nyt valg skal underhuset i Forbundsdagen opløses af præsidenten.

Under normale omstændigheder kan kansleren udløse denne løsning, men da hun i øjeblikket ikke står i spidsen for en etableret regering har hun ikke denne mulighed.

Den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier, kan nominere Angela Merkel som kansler i Forbundsdagen.

Hvis det ikke lykkes hende at få et absolut flertal ved en første afstemning, vil der blive afholdt en ny afstemning inden for 14 dage. Hvis den heller ikke giver Merkel flertallet af stemmerne i parlamentet, bliver der udløst en tredje afstemning.

Her kan et relativt flertal vise sig at være nok for Angela Merkel.

Når parlamentet har udpeget kansleren, har præsident Frank-Walter Steinmeier en uge til at vurdere, om han vil anerkende Angela Merkel som kansler, eller om han vil opløse parlamentet.

Hvis han vælger sidstnævnte løsning udskrives der lynvalg, der skal afholdes inden for 60 dage.

Der er dog ikke den store appetit efter et nyt valg blandt Tysklands etablerede partier. Mange frygter, at det vil komme det indvandringskritiske parti AfD til gode.

/ritzau/AFP