OVERBLIK: Farc og konflikten i Colombia

Oprørsbevægelsen og den colombianske regering er blevet enige om en fredsaftale.

Colombia og Farc har ligget i væbnet konflikt i årtier. Nu ser der ud til at være indgået en aftale om fred i det sydamerikanske land. Scanpix/Adalberto Roque Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havana. Fred mellem Colombias militær og oprørsgruppen Farc er ved at blive til virkelighed, efter at oprørerne og den colombianske regering er nået til enighed om en fredsaftale.

Det er en historisk aftale, der kan sætte et endeligt punktum for den årtier lange konflikt. Konflikten kan du blive klogere på her.

* Farc - Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombias væbnede revolutionære styrker) - er en venstreorienteret oprørsbevægelse.

* Den blev stiftet i 1964.

* Farc har kæmpet for et socialistisk styre i Colombia og for en omfordeling af landets rigdomme blandt andet via en jordreform, så fattige landmænd får ret til jord.

* Farc tilkæmpede sig op gennem 1980'erne og 1990'erne kontrol over store områder af Colombia især i den østlige og nordlige del af landet.

* Colombianske jordejere og narkokarteller svarede i 1980'erne igen ved at oprette højreorienterede, paramilitære styrker for at bekæmpe Farc.

* Farc har haft betydelige indtægter fra produktion og smugleri af kokain. Guld er også blevet en vigtig indtægtskilde, mens de oprindelige krav om jordreformer og social retfærdighed er trængt i baggrunden.

* Oprørerne har bortført flere tusinde personer, deriblandt den tidligere colombianske præsidentkandidat Ingrid Betancourt, der blev holdt som fange i junglen fra februar 2002 til juli 2008.

* Gidslerne, der også har talt en dansker, er blevet brugt for at inddrive løsepenge eller som brikker i politiske forhandlinger.

* Farc har gennem årene haft 20.000 oprørssoldater bag sig, men er blevet svækket, i takt med at flere af gruppens ledere er blevet dræbt.

* Oprørerne gik med til fredsforhandlinger med regeringen, efter at Colombias præsident, Juan Manuel Santos, i 2010 fremlagde en landreform, der imødekom en del af Farcs krav.

* Fredsforhandlingerne havde som mål at bringe den 50 år lange og blodige konflikt til ophør.

* I august 2016 meddeler mæglerne i forhandlingerne, at parterne er blevet enige om at slutte fred.

* Farc er på både USA's og EU's liste over narkotikarelaterede terroristorganisationer.

* I Danmark kendes Farc fra en sag, der nåede Højesteret, som idømte seks personer fra tøjfirmaet Fighters+Lovers fængsel for salg af t-shirts til fordel for PFLP og Farc.

* Borgerkrigen har kostet mindst 260.000 mennesker livet. Over syv millioner andre er blevet flygtninge i deres eget land på grund af konflikten.

Kilder: BBC, Reuters

/ritzau/