Overblik: Det ved vi om kupforsøget i Tyrkiet

En del af militæret har forsøgt at afsætte præsident Erdogan i Tyrkiet og overtage magten i det store land.

Foto: TUMAY BERKIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dele af det tyrkiske militær erklærede fredag aften undtagelsestilstand i landet. Natten igennem har der været kampe mellem regeringsstyrker og kupmagere.

Her er, hvad vi ved indtil videre:

* Lørdag morgen siger tyrkiske myndigheder, at kampene er så godt som overstået, og tv-billeder viser kupmagere, der overgiver sig til regeringsstyrker.

* Den del af militæret, der står bag kupforsøget i Tyrkiet, har dog udsendt en meddelelse, hvor der står, at de vil kæmpe videre.

* 161 mennesker er omkommet ved kampe i Tyrkiets største byer, oplyser Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim. Dette tal inkluderer ikke kupmagere. Yderligere 1.440 er såret. Tyrkiets fungerende hærchef, general Umit Dundar, siger, at 104 kupmagere er blevet dræbt.

* 2.839 medlemmer af den tyrkiske hær er blevet tilbageholdt rundt omkring i Tyrkiet for at have været involveret i kupforsøget. Det oplyser Binali Yildirim. Tyrkiske myndigheder oplyser desuden, at 29 oberster og fem generaler er blevet fjernet fra deres poster.

* Kuppet blev først kendt i offentligheden, da den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, omkring klokken 22 dansk tid sagde, at der er et kupforsøg i gang i Tyrkiet.

* Cirka en time senere annoncerede den statslige tv-station TRT, at et kup fandt sted, og at der var indført militær undtagelsestilstand i landet. TRT gik efterfølgende i sort, men senere på natten begyndte stationen at sende igen.

* I løbet af natten mellem fredag og lørdag har der i Istanbul været meldinger om eksplosioner i Atatürk-lufthavnen og på Taksimpladsen, mens der i Ankara meldes om adskillige eksplosioner ved parlamentet.

* Erdogan landede i Istanbul omkring klokken 3 natten til lørdag. Her sagde han, at han forbliver Tyrkiets præsident, og at han vil straffe kupmagere hårdt samt rydde op i militæret. Han skød skylden for kuppet på sin ærkefjende, imam Fethullah Gülen.

* Samtlige politiske partier i parlamentet i Tyrkiet samt en lang række militære ledere har i løbet af natten meldt ud, at de støtter præsident Erdogan. Den øverste general for Tyrkiets militær er dog ifølge præsident Erdogan forsvundet.

* Udenrigsministeriets Borgerservice har opdateret sin rejsevejledning, så man nu fraråder alle unødige rejser til Tyrkiet.

/ritzau/