Overblik: Det ved vi om gerningsmændene fra Paris

Fransk politi har i dag fremlagt nye oplysninger om terroristerne bag fredagens angreb i Paris. Her er, hvad vi ved.

Et udateret foto af belgiske Abdelhamid Abaaoud, som menes at være hovedmanden bag fredagens angreb i Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fransk politi har officielt sat navn på fire personer i forbindelse med terrorangrebene fredag aften i Paris. Heraf én formodet bagmand samt tre af de, der udførte eller deltog i angrebene.

Bagmanden

Abdelhamid Abaaoud, 27 år. Fra Belgien

Fransk politi mener, at den 27-årige belgier Abdelhamid Abaaoud var manden, der udtænkte og planlagde angrebene mod Paris. Han menes at opholde sig i Syrien og har tidligere været involveret i en række forsøg på terror i Europa. Abdelhamid Abaaoud har i en årrække været leder af en belgisk terrorcelle, som blev forsøgt optrevlet i januar måned efter angrebene mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Han var ifølge den britiske avis The Guardian også involveret i planlægningen af et mislykket angreb mod højhastighedstoget mellem Bruxelles og Paris i august. Samt et forsøg på at angribe en kirke i Paris i april.

I juli blev Abdelhamid Abaaoud idømt 20 års fængsel in absentia i Belgien i en sag, hvor han sammen med 32 andre personer i et terrornetværk stod anklaget og blev dømt. Mange af de tiltalte blev dog i lighed med Abdelhamid Abaaoud dømt in absentia, da de menes at være flygtet til Syrien. Abdelhamid Abaaoud har også været anklaget for kidnapning efter han i 2014 tog sin 13-årige bror Younes med til Syrien og fik teenageren indrulleret i den syriske borgerkrig på jihadisternes side.

Angrebene mod spillestedet Le Bataclan

Samy Amimour, 28 år. Fra Frankrig

Den franske statsborger Samy Amimour blev i dag identificeret som en af de, der deltog i angrebet på spillestedet Le Bataclan. Han stammer fra Paris-forstaden Drancy og har i perioder arbejdet som buschauffør. I 2012 kom han i de franske myndigheders søgelys i en terrorefterforskning, men rejste til Syrien med en international arrestordre hængende over hovedet. Samy Amimours far, Mohamed, har tidligere fortalt den franske avis Le Monde, hvordan han i 2014 rejste til Syrien i et forsøg på at lokke sin søn hjem igen. Men sønnen, der på det tidspunkt var såret i sit ene ben og var på krykker, afviste koldt sin fars ønske om at få ham ud af det borgerkrigshærgede land. Tre af Samy Amimours familiemedlemmer blev tidligt mandag arresteret af fransk politi.

Omar Ismail Mostefai, 29 år. Fra Frankrig

Den 29-årige Omar Ismail Mostefai var blandt de terrorister, som først åbnede ild på spillestedet Le Bataclan og siden sprang sig selv i luften, da franske sikkerhedsstyrker stormede stedet. Men via fingeraftryk på en afrevet finger kunne politiet efterfølgende slå fast, at Omar Ismail Mostefai var blandt gerningsmændene. Han var den første af terroristerne, som kunne identificeres. Men han var ikke et fremmed navn for fransk politi. Omar Mostefai var blevet anholdt for småkriminalitet som ung, men havde siden 2010 været under observation af den franske efterretningstjeneste, fordi han var begyndte at komme i en moske kendt for at radikalisere unge. Men fransk politi mistede følingen med Mostefai, da han i 2013 rejste til Tyrkiet. Og herfra er der mistanke om, at han har haft ophold i Syrien. En tyrkisk myndighedsperson oplyste i går til den britiske avis The Guardian, at de franske myndigheder to gange siden - i december 2014 og juni 2015 - blev advaret om Omar Mostefai. Men først efter fredagens angreb reagerede de franske myndigheder. Omar Mostefai har i en årrække boet med sin familie i byen Chartres vest for Paris. Hans bror og far blev lørdag afhørt af politiet og fik deres hjem ransaget.

Salah Abdeslam, 26 år. Fra Belgien

Fransk politi udsendte søndag en efterlysning på den 26-årige belgiske statsborger Salah Abdeslam. Hans navn står i lejekontrakten på den sorte Volkswagen Polo, som blev benyttet af de terrorister, der angreb spillestedet Le Bataclan. Overvågningskameraer og vidneudsagn har fastslået, at terroristerne brugte bilen, da de kørte mod spillestedet, hvor flere end 80 personer blev dræbt. Salah Abdeslam er født i Belgien. I timerne efter angrebene i Paris blev Salah Abdeslam ifølge The Guardian stoppet af fransk politi i en bil tæt ved den belgiske  grænse. I bilen var Salah Abdeslam og to andre mænd, men de fik lov at køre videre, da der på det tidspunkt endnu ikke var udstedt en arrestordre på Abdeslam.

De ubekræftede - fra angrebene ved Stade de France

Ahmad al Mohammad, 25 år. Fra Syrien

Franske Ahmad Al Mohammad menes at være blandt de terrorister, som ved hjælp af selvmordsbomber forsøgte at ramme publikum til landskampen mellem Frankrig og Tyskland fredag aften på Stade de France. På liget af en af selvmordsbomberne fandt myndighederne et syrisk pas tilhørende en Ahmad al Mohammad, født 10. september 1990 i Idlib i Syrien. Samme pas blev den 7. oktober registreret og brugt af en flygtning, der rejste ind i Europa via den græske ø Leros. De franske myndigheder undersøger nu, om passet er ægte samt om det var Amhmad al Mohammad eller en anden, som benyttede passet ved indrejsen til Grækenland og senere igen i den serbiske by Presevo. Samt om passet kan matches med liget af selvmordsbomberen.

Bilal Hadfi, 20 år. Fra Belgien.

Ifølge avisen The Washington Post var den 20-årige belgier blandt de, som sprang sig selv i luften foran Stade de France. Også den belgiske avis Het Laatste Nieuws har sat navn på Bilal Hadfi, men de franske myndigheder har ikke bekræftet oplysningerne om Hadfi. Bilal Hadfi stammer fra byen Neder-over-Heembeek nord for Bruxelles, skulle angiveligt på kort tid være blevet radikaliseret og siden rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.