OVERBLIK: Bygningskollapset i Bangladesh

Det er tre år siden, at en etagebygning i Bangladesh kollapsede og dræbte 1135 mennesker.

Dhaka. Mandag er der taget hul på endnu et kapitel i sagen om bygningskollapset i Bangladesh, der i 2013 kostede 1135 tekstilarbejdere livet.

Her er et overblik over tragedien.

* En etagebygning styrter 24. april 2013 sammen i forstaden Savar, der ligger i udkanten af Bangladeshs hovedstad, Dhaka.

* Kollapset finder sted omkring klokken ni om morgenen. Der er tale om den nietagers fabriksbygning Rana Plaza.

* På få sekunder blev hundredvis af de arbejdende i fabrikken fanget og begravet.

* 10. maj - 17 dage efter ulykken - finder man den sidste overlevende i ruinerne.

* Fem dage senere indstilles eftersøgningen efter flere omkomne og overlevende. Siden er dødstallet blevet opgjort til 1135 personer.

* Bygningskollapset er blevet kategoriseret som det mest dødelige i historien, som ikke er et resultat af en terrorhandling.

* En række af de omtrent 2500 tilskadekomne efter ulykken har fortalt, at bygningen dagen inden kollapset slog revner, og at de i første omgang blev evakueret, men endte med at blive beordret tilbage på arbejde.

* Efter ulykken har arkitekten bag bygningen, Masood Reza, sagt, at Rana Plaza var uegnet som fabrik, og at bygningens ejer, Sohel Rana, ignorerede bygningens usikre struktur.

* I juni 2015 bliver fabriksejeren tiltalt for drab. Det er den første officielle drabsanklage i sagen.

* 18. juli 2016 er 38 personer formelt blevet tiltalt for drab i forbindelse med ulykken. Yderligere tre personer er blevet anklaget for at have hjulpet Sohel Rana med et flugtforsøg.

Kilder: Ritzau, Berlingske, Politiken

/ritzau/