Over 1,7 millioner er nu flygtet fra Ukraine – tallet kan stige til fire millioner, vurderer FN

Ifølge FN er 1.735.068 mennesker flygtet fra krigen i Ukraine. Over en million er flygtet over den ukrainske-polske grænse. FN vurderer, at op mod fire millioner vil flygte på grund af Ruslands invasion.

FNs flygtningeorganisation UNHCR vurderer, at antallet af flygtninge fra Ukraine kan stige til fire millioner. Billedet viser flygtninge i Bruxelles mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medierne bringer dagligt rædselsvækkende beretninger fra mennesker, som er flygtet fra Ruslands invasion i Ukraine.

Antallet af flygtninge fra Ukraine til nabolande som Polen, Ungarn og Slovakiet er enormt, hvilket verden er vidne til, når tv-stationer nærmest time for time rapporterer fra overfyldte tog og kilometerlange bilkøer med mennesker på flugt.

Ifølge FNs flygtningeorganisation, UNHCR, flygtede 1.735.068 mennesker i krigens første 11 dage – fra 24. februar til 6. marts.

De fleste – 1.027.603 mennesker svarende til 59,2 procent af det samlede antal flygtninge – er flygtet til Polen. Derefter følger lande som Ungarn, Slovakiet, Moldova og Rumænien. 53.300 mennesker, fra det russiske mindretal, må man formode, er flygtet til Rusland (se grafik).

Kilde: UNHCR 28.03.2022. Grafik: Kenneth Holm-Dahlin

Flygtningetallet stiger hele tiden, skriver UNHCR, og ifølge den seneste opgørelser er i alt 235.000 flygtet til Moldova.

»Den militære offensiv i Ukraine har forårsaget ødelæggelse af civil infrastruktur og drab på civile, og det har tvunget folk til at flygte fra deres hjem for at søge sikkerhed, beskyttelse og hjælp. I den første uge (af krigen) krydsede mere end en million flygtninge fra Ukraine grænserne til nabolande, og endnu flere er på vej,« skriver UNHCR.

Organisationen anslår, at flygtningetallet, i takt med at krigen udvikler sig, kan komme op på fire millioner mennesker.

EU vil give ret til tre års ophold

I lyset af nødsituationen og de altoverskyggende humanitære behov hos flygtninge fra Ukraine, er UNHCR nu sammen med ngo'er gået i gang med at støtte og organisere hjælp til de mange flygtninge på tværs af grænser.

Ifølge britiske BBC håndterer modtagerlandene flygtningestrømmen på forskellig vis.

I Polen og andre af Ukraines nabolande opsamles flygtninge i modtagecentre, som tilbyder mad og lægehjælp, hvis de ikke har venner eller familie, som de kan bo hos. Polen forbereder sig også på at kunne tage imod sårede ukrainere.

Ungarn og Rumænien giver flygtningene penge, så de selv kan købe mad og tøj, og børn får tilbudt undervisning i lokale skoler.

Polen og Slovakiet har bedt EU om hjælp til at tage sig af flygtningene. Grækenland og Tyskland sender telte, tæpper og mundbind til Slovakiet, og Frankrig sender medicin og medicinsk udstyr til Polen.

EU forbereder ifølge BBC at sikre flygtninge fra Ukraine en ret til ophold og arbejde. De skal også sikres adgang til velfærdsydelser, sundhedsydelser, bolig og skolegang for børn.

Ifølge FN, skriver BBC, er mindst 160.000 mennesker flygtet internt i Ukraine, og EU vurderer, at dette tal kan stige til syv millioner, og at 18 millioner ukrainere vil blive påvirket af krigen.