Over 100 hjem styrtede i grus

Elleve personer er omkommet, efter et kraftigt jordskælv på østaten Taiwan fik et lejlighedskompleks fyldt med familier på nytårsferie til at kollapse. Mindst fem bygninger er styrtet til jorden.

Lejlighedskomplekset, der nu ligger på langs med sine sammenfiltrede etager, var hjem for over 250 mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO

Efter et kraftigt jordskælv i Taiwan tidlig lørdag morgen styrtede et 17-etagers lejlighedskompleks til jorden. Mindst 11 personer er omkommet og flere end 120 personer er blevet indlagt på hospitalet i byen Tainan i den sydlige del af Taiwan.

Lejlighedskomplekset, der nu ligger på langs med sine sammenfiltrede etager, var hjem for over 250 mennesker. Og netop i disse dage har lejlighederne med stor sandsynlighed været ekstra fyldte med familiemedlemmer og besøgende i anledning af fejringen af det kinesiske nytår, der begynder på mandag. Det forklarede Taiwans indenrigsminister Chen Wei-Jen til nyhedsbureauet AFP kort efter katastrofen.

Mindst elleve personer omkom under styrtet herunder en ti dage gammel pige. Spædbarnet og tre af de andre omkomne blev fundet i resterne af den ødelagte bygning, hvor etagerne en efter en styrtede sammen.

»Første og anden etage kollapsede bare. Vandet begyndte at pible frem, og jeg kunne lugte gas,« fortalte en af beboerne til den lokale TV-station SET TV.

En anden mand bandt ifølge det kinesiske nyhedsmedie Apple Daily sit tøj sammen og firede sig selv tre etager ned fra sit hjem på niende etage.

Det er uvist præcist, hvor mange mennesker, der befandt sig i bygningen, da den styrtede sammen. 221 personer blev bragt i sikkerhed af lokale redningsarbejdere, mange af dem kun iført undertøj eller nattøj.

Ud over lejlighedskomplekset er mindst fem andre bygninger styrtet sammen efter skælvet.

Flere frygtes fanget i murbrokker

Lørdagen gik med at forsøge at redde yderligere 35 personer, der frygtedes at være fanget i murbrokkerne rundt om i byen. Da mørket faldt på lørdag aften i Taiwan, var der stadig fem mennesker savnet.

Myndighederne arbejder således på højtryk i årets sidste dage ikke blot for at redde de forsvundne og tilskadekomne, men også for at minimere yderligere skader.

Rundt om i byen læner mindst yderligere fem bygninger sig stadig faretruende mod jorden. TV-billeder viser en bygning på syv etager, hvor de nederste er delvist kollapset. Resten af bygningen fremstår intakt, men hælder kraftigt til den ene side.

Et andet sted i byen omkom en kvinde, da hun blev ramt af en vandtank, der styrtede ned kort efter jordskælvet, rapporterede Reuters.

Byen Kaohsiung længere sydpå blev også ramt af jordskælvet.

Rystelser i hele landet

Jordskælvet blev målt til 6,4 richter ifølge det amerikanske geologiske institut, USGS. Det vurderes dog at have været kraftigere, da skælvet var overfladisk og kun havde en dybde på ti kilometer.

Epicenteret blev målt 43 kilometer syd for millionbyen Tainan, og rystelserne kunne mærkes på tværs af landet til hovedstaden Taipei 300 kilometer væk.

Østaten Taiwan ligger imellem to tektoniske plader og er derfor et af de områder i verden, der oftest er udsat for jordskælv. Derudover rammes landet jævnligt af cykloner, oversvømmelser og jordskred.

I 2005 udnævnte Verdensbanken Taiwan som det farligste sted at leve i forhold til naturkatastrofer. På baggrund af data fra de foregående 20 år anslog organisationen, at 73 procent af landets befolkning på godt 23 millioner mennesker lever med risiko for at blive ramt af mindst tre former for naturkatastrofer.

Mistanke om uholdbar konstruktion

Det stiller også særlige krav til landets bygninger. De skal på en gang skal være robuste nok til at stå imod rystelser fra jordskælv og samtidigt fleksible nok til ikke at blæse omkold i de kraftige storme.

Det er endnu for tidligt at afgøre om bygningskollapset lørdag skyldtes fejl i konstruktionen, lød det fra de taiwanesiske myndigheder. Men ifølge The Guardian mener Tainans viceborgmester Liu Shih-Chung, at sammenstyrtningen muligvis skyldes, at bygningen er opført i stål og beton af en dårlig kvalitet.

To naboer til den sammenstyrtede bygning var ifølge den amerikanske TV-station CNBC nervøse for sammenstyrtning allerede, da bygningen blev opført i 1990’erne.

»Jeg kiggede på det og tænkte; det er kun mennesker udefra, der er vil købe de lejligheder. Vi lokale ville aldrig turde,« sagde naboen Yang Shu-Mei.