Otto Warmbiers forældre kritiserer Trump: Vi har udvist respekt – men nu må vi sige noget

Præsident Trump møder massiv kritik for sit forsvar af Kim Jong-un. Blandt Trumps kritikere er forældrene til Otto Warmbier, der døde efter at have været tilfangetaget i Nordkorea.

»Kim og hans onde regime er ansvarlige for ubegribelig grusomhed og umenneskelighed. Det kan ingen undskyldninger eller rundhåndet lovprisning ændre,« siger Fred og Cindy Warmbier. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEAH MILLIS

Forældrene til den afdøde Otto Warmbier, Fred og Cindy Warmbier, bebrejder præsident Donald Trump for at holde Kim Jong-un uden skyld i forbindelse med deres søns død efter 17 måneders tilfangetagelse i Nordkorea.

Det skriver det amerikanske medie The Washington Post.

»Vi har udvist respekt under topmødet, men nu må vi sige noget. Kim (Jong-un, red.) og hans onde regime er ansvarlig for vores søn Ottos død. Kim og hans onde regime er ansvarlige for ubegribelig grusomhed og umenneskelighed. Det kan ingen undskyldninger eller rundhåndet lovprisning ændre,« siger Fred og Cindy Warmbier.

Få timer efter forældrenes udtalelser sendte Trump to tweets ud, hvor han skriver, at folk har misforstået, hvad han mente, da han forsvarede Kim Jong-un i forbindelse med deres topmøde i Vietnams hovedstad, Hanoi.

»Selvfølgelig holder jeg Nordkorea ansvarlig for Otto Warmbiers mishandling og død«, skrev præsident Trump uden dog at nævne Kim Jong-un i sit tweet.

I stedet kritiserer præsidenten Obama-regeringen for ikke at have gjort mere for at sikre, at Otto Warmbier blev løsladt. Trump skriver også, at Otto Wambier »ikke døde forgæves«.

Som svar på et spørgsmål fra journalisten på The Washington Posts siger Trump, at Kim Jong-un »har det meget dårligt« med Otto Warmbiers død, og at Trump stoler på, at han ikke kendte til den voldelige behandling, Otto Warmbier blev udsat for under sin tilfangetagelse.

Ingen ved præcis, hvad Otto Warmbier blev udsat for under sin tilfangetagelse, men han døde kort efter sin hjemkomst til USA i juni 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: KYODO.

Nordkorea havde idømt Otto Warmbier 15 års straffearbejde, fordi den 22-årige studerende havde stjålet en propagandaplakat fra det hotelværelse, han boede på, da han besøgte Nordkorea som turist med en gruppe andre amerikanere.

Ingen ved præcis, hvad Otto Warmbier blev udsat for under sin tilfangetagelse, men han døde få dage efter sin hjemkomst til USA i juni 2017.

Warmbier-familien har siden sagsøgt Nordkorea for deres søns død, og i december 2018 vandt de sagen ved en amerikansk domstol og fik tilkendt over tre milliarder kroner i erstatning af den nordkoreanske stat.

Trump har forsøgt at skabe en alliance med familien som en del af en international kampagne, der forløb i 2017 og starten af 2018. Kampagnen skulle lægge pres på Kim Jong-uns regime, og den førte til det første møde mellem en amerikansk præsident og Nordkoreas leder.

Trump var gentagne gange i forbindelse med familien i den periode, og vicepræsident Mike Pence var også i kontakt med familien. Fred og Cindy Warmbier var førstedame Melania Trumps gæster under State of the Union-talen i januar sidste år, hvor præsidenten hyldede deres søn.

Donald Trump møder kritik fra flere sider, fordi han fortsat forsvarer Kim Jong-un i forbindelse med Otto Wambiers død efter mange måneders tilfangetagelse i Nordkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

Det er ikke kun Otto Warmbiers forældre, der er harme over Trumps forsvar af Nordkoreas leder. Også demokrater og republikanere har på Twitter kritiseret Trump skarpt for sin udeladelse af Kim Jong-uns rolle i Otto Warmbiers død.

Kellyanne Conway, der er præsidentens rådgiver, forsøgte i et interview på Fox News at nedtone kritikken fra alle sider ved at sige, at »Trump er enig med Warmbiers familie og holder Nordkorea ansvarlig«, men heller ikke Kellyanne Conway nævnte Kim Jong-un.

Eksperter har sagt, at det er meget usandsynligt, at Kim Jong-un ikke vidste, hvordan Otto Warmbier blev behandlet i fængslet, fordi sagen tiltrak sig så meget opmærksomhed internationalt, som den gjorde.

FNs menneskeretsdomstol offentliggjorde i 2014 en rapport, som dengang slog fast, at Nordkorea begår omfattende brud på menneskerettighederne.