Otto Warmbier blev tortureret i Nordkorea: Nu står hans forældre frem med grufulde detaljer

Otto Warmbier, der døde kort efter, at han kom hjem fra Nordkorea, led i sine sidste dage. Hans forældre fortæller, hvordan han både var blind og døv, da han kom til USA.

Otto Warmbiers forældre stiller sig nu frem og fortæller om deres søns skæbne / AFP PHOTO / Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA

Han var blind, døv, havde fået smadret sine tænder, vred sig og stønnede voldsomt, mens han lå på en hospitalsseng og fik sondemad gennem næsen. Sådan foregik Otto Warmbiers sidste dage, før han døde 19. juni i år. 22 år gammel.

Otto Warmbier blev uden varsel tilbageholdt i Nordkorea efter en rejse i landet. Angiveligt fordi han ville hjembringe et nordkoreansk propagandaskilt fra sit hotelværelse. Otto Warmbier blev i 2016 idømt 15 års straffearbejde i Nordkorea, og han nåede at tilbringe halvandet år i en fangelejr. På et tårevæddet pressemøde i Pyongyang erklærede han sig skyldig.

Han var sund og rask, da han forlod USA 17 måneder tidligere, men da han kom hjem, var tilstanden altså en helt anden. Nordkorea har tidligere nægtet at have tortureret amerikaneren. Nu står forældrene, Fred og Cindy Warmbier, frem og fortæller Fox News, hvordan sønnens tilstand var.

»Otto var barberet skaldet, han havde slanger stikkende ud af næsen. Han stirrede blankt ud i rummet og vred sig voldsomt. Han var blind, og han var døv. Når vi kiggede på ham og forsøgte at trøste ham, så det ud som om, nogen havde taget en tang og flyttet hans tænder rundt i undermunden,« siger Otto Warmbiers far, Fred Warmbier.

Selv på vej hen til flyet, der var landet i Ohio, og som Otto Warmbier lå i, kunne de høre, hvordan han udstødte bizarre lyde, mens motorerne stadig summede.

»Da vi kom halvvejs op ad trapperne, hørte vi en slags ufrivilligt hylende og umenneskelig lyd,« fortæller faderen.

Otto Warmbier var på tur med en større gruppe unge i Nordkorea. De rejste sammen med Young Pioneer Tours, som proklamerer, at de rejser til destinationer, »som din mor ville foretrække, at du blev væk fra.«

Fred og Cindy Warmbier har valgt at fortælle historien om deres søn, fordi de vil have sandheden om Nordkorea frem, siger de.

»Nordkorea hævder at være et offer, som verden - uretfærdigt - er imod. Vi er her for at fortælle det modsatte. De er terrorister. De kidnappede Otto, de torturerede ham, og de skadede ham med vilje,« siger Fred Warmbier under interviewet.

Præsident Donald Trump har reageret på interviewet fra Fox News med et tweet:

Midt i en krisetid

Sagen om Otto Warmbier lander midt ned i krisen mellem Nordkorea og USA. Nordkoreas vedvarende atomprogram, hvor de gentagne gange har affyret forskellige testmissilier, har fået de to lande til at benytte voldsom retorik mod hinanden. Nordkorea har truet med at reducere USA til »aske og mørke«, mens USA bl.a. gennem Donald Trumps tweets har truet Nordkorea.

I en tale i FN har Donald Trump også været ude med den verbale rive efter Nordkorea og truet med at ødelægge landet, ligesom FN indført strenge sanktioner mod Kim Jong-uns regime.

Nordkorea mener, at USA har erklæret krig mod dem, hvilket der ikke ligefrem er enighed om. Trump mener desuden, at der skal indføres endnu strengere sanktioner mod Nordkorea.

»Jeg vil med sikkerhed tæmme den mentalt forstyrrede, amerikanske senile olding med bål og brand,« har Kim Jong-un sagt om Donald Trump.

En ekspert fortæller i Berlingske, at vi imidlertid ikke behøver at ligge vågne om natten og frygte for en atomkrig. Dertil er disputten blevet for personfikseret.